15 oktober 2021

Gezondheid/Water/Licht (G/W/L)

Een speculatieve toekomst: gezondheid als burgerplicht in de woonwijk

In Expeditie VitaalGezond verkennen Máxima MC en woningcorporatie Trudo hoe samen te werken ten behoeve van de vitaliteit en gezondheid van bewoners in de wijk. Zij vroegen Baltan Labatories om met Studio Marleen van Bergeijk & Studio SociaalCentraal een schurende, speculatieve vertaling te ontwerpen van de toekomstige samenwerking. De installatie is te zien tijdens de Dutch Design Week (DDW).

“Het is 2034 en tegenwoordig regelen we zorg en gezondheid heel anders dan tien jaar geleden”, zegt Ephrem, woonomgevingwerker bij de Community Health Hub Trudo/Máxima MC in de VitaalGezond-wijk. “Het moest wel veranderen. Nu heeft elke bewoner in onze community een gezondheidsverzekering en een VitaalGezond-wijkcontract. In deze community leef je gemiddeld tien jaar langer in goede gezondheid. Deelname aan de community is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Er wordt bijgehouden of je nog binnen de marges van je contract zit. Zo niet, dan biedt de community je extra ondersteuning. Wie zich extra inzet voor gezondheid in de wijk ontvangt korting op de GWL-rekening. Bij de Community Health Hub helpen we je graag met gezondheidsadvies op maat. Door de expertise van Máxima MC op afstand blijf je gezond en worden risico’s vroeg tijdig opgespoord en bijgestuurd. Trudo zorgt voor een verbindende community die buren via sociale systemen koppelt voor hun gezondheidsdoelen en hulpvragen.”

Expeditie VitaalGezond

Deze prikkelende blik in de toekomst is ontwikkeld door Studio Marleen van Bergeijk & Studio SociaalCentraal in opdracht van woningcorporatie Trudo en het Máxima MC in Veldhoven/Eindhoven. Nicole Papen-Botterhuis, coördinator Onderzoek & Innovatie Máxima MC: “Sinds 2020 verkennen we met Expeditie VitaalGezond wat de rol van een ziekenhuis en een woningcorporatie kan zijn bij het verbeteren van de vitaliteit en gezondheid van wijkbewoners. Hoe ver kunnen we, willen we en mogen we hierin gaan?” Ephrem Davids, adviseur Strategie & Beleid Trudo: “We willen met projecten, onderzoek en speculatieve scenario’s als hierboven op innovatieve wijze bijdragen aan de vitaliteit en gezondheid van de inwoners van de Brainport regio. En concreet met als doel om datgene wat in de Expeditie succesvol is gebleken in de toekomst in nieuwbouwcomplexen toe te passen.”

Speculatieve installatie: Community Health Hub

Wat vind jij van deze toekomst? Kom naar de Dutch Design Week in Eindhoven van zaterdag 16 oktober tot zondag 24 oktober in Eindhoven. Stap in de Community Health Hub, hét sociale en gezondheid hart van de wijk. Hier scan je jouw VitaalGezond chip om gebruik te maken van de faciliteiten. Bezoek onze installatie in de Embassy of Health (adres: Klokgebouw 50, Eindhoven).
Meer horen? Iedere dag tussen 19:00-20:00 kun je de DDW talkshow zien op het online kanaal van DDW. De uitzending van maandag 18 oktober had als thema ‘Health’. Ontwerpers Manon Barendse en Marleen van Bergeijk lichtten het concept van de installatie toe. Ze werden geïnterviewd door Brecht van Hulten (bekend van KASSA) en tafelheer Martijn Paulen (directeur DDW).

Meer lezen? Kijk op de website van Expeditie Vitaal Gezond