18 november 2021

Nieuw stiltecentrum in Máxima MC

Stiltecentrum Maxima MC

Sinds kort kunnen patiënten, naasten, bezoekers en medewerkers terecht in het nieuwe stiltecentrum van Máxima MC. In deze ruimte is iedereen van harte welkom voor een moment van rust en bezinning. Zo kunt u er onder andere een kaarsje aansteken, lezen of een rustig gesprek voeren.

Bij een opname of behandeling komt er veel op patiënten en hun dierbaren af. “Daarom vinden we het belangrijk dat er een rustige plek in het ziekenhuis is, waar zij zich even kunnen terugtrekken en kunnen stilstaan bij wat hen of hun naaste overkomt”, vertelt Maaike Quartel, levensbegeleider bij Máxima MC. “Daarmee is het stiltecentrum een plek om tot rust en bezinning te komen. Daarnaast is het een plek voor verbinding; met jezelf, je medemens en je levensovertuiging.”

Voor iedereen

“Met dit nieuwe stiltecentrum hopen we deze plek toegankelijker te maken. Het voormalige stiltecentrum was van oudsher een christelijke ruimte. Bij de inrichting van dit nieuwe stiltecentrum hebben we gekozen voor een universele en moderne uitstraling, zodat iedereen zich er welkom voelt. Ongeacht de geloofs- of levensovertuiging van diegene.”

Kaarsje aansteken

In het stiltecentrum zijn verschillende hoekjes gecreëerd voor een warme en geborgen uitstraling. Zo is er een leeshoek, een zithoek voor een rustig gesprek en zijn in een aantal nissen religieuze symbolen terug te vinden. Ook kan er een kaarsje worden opgestoken en er ligt een schrift waarin patiënten en naasten een gedachte, gebed of hartenkreet kunnen schrijven. “Verder zorgt het licht, dat via prachtige glas-in-loodramen de ruimte binnenvalt, voor veel sfeer. Deze ramen zijn gemaakt door studenten van het SintLucas.”
Stiltecentrum kaarsje

In bed of rolstoel

Maaike en haar collega’s zijn zelf ook regelmatig in het stiltecentrum te vinden. “Zo komen we er om een kaarsje aan te steken voor patiënten die zelf niet langs kunnen komen. Patiënten zouden het stiltecentrum eventueel ook in een rolstoel of bed kunnen bezoeken. Daar is bij het ontwerp speciaal rekening mee gehouden.”

Islamitische gebedsruimte

Vanwege de beoogde verbinding is de islamitische gebedsruimte geïntegreerd in het nieuwe stiltecentrum. Bij het ontwerp en de inrichting van deze ruimte hebben de levensbegeleiders overlegd met islamitische medewerkers van het ziekenhuis, om de ruimte optimaal vorm te geven. In een nis in de muur is de gebedsrichting aangebracht. Verder zijn er alle benodigdheden voor het gebed aanwezig.

Het nieuwe stiltecentrum bevindt zich op de begane grond, route 022, van locatie Veldhoven. De kapel en de islamitische gebedsruimte op de derde etage in Veldhoven zijn vanaf nu gesloten.