25 januari 2022

Samen Beslissen: honderdste keuzehulp ingevuld

V.l.n.r.: orthopedisch chirurg Coen Jaspars, polimedewerker Elly Lipzig, patiënt Angela Mollen en polimedewerker Karin van Oekel.

Máxima MC wil aantoonbaar goede zorg leveren die leidt tot een betere kwaliteit van leven. Daarom is Samen Beslissen een belangrijk onderwerp binnen MMC. Dat is het proces waarin de zorgprofessional en patiënt gezamenlijk bespreken welke behandeloptie het beste bij de patiënt past. Een ‘keuzehulp’ kan hierbij helpen. Angela Mollen, patiënt van Orthopedisch chirurg Coen Jaspars, ontving de honderdste keuzehulp.

Een keuzehulp kan helpen bij het voeren van het goede gesprek over welke behandeling bij u past. Een keuzehulp is een online hulpmiddel, waarmee arts en patiënt inzicht krijgen in de persoonlijke situatie en voorkeuren van de patiënt. De patiënt ontvangt op een begrijpelijke wijze de relevante informatie over de diagnose en de mogelijke behandelingen. Ook de voor- en nadelen van de behandelopties komen aan bod. Vervolgens krijgt de patiënt vragen voorgelegd, waarmee hij inzicht krijgt in zijn voorkeuren. De keuzehulp geeft uitdrukkelijk géén advies voor een bepaalde keuze. Die  beslissing maken de arts en patiënt samen tijdens een vervolggesprek.

Honderdste keuzehulp

In 2020 is de eerste keuzehulp in MMC geïntroduceerd  voor patiënten met een gebroken sleutelbeen . In de tweede helft van dit jaar zijn er vier keuzehulpen bijgekomen: refluxziekte , wel of geen IVF, gescheurde voorste kruisband en achillespeesruptuur. Inmiddels is de 100ste keuzehulp uitgereikt aan Angela Mollen, patiënt van Coen Jaspars (orthopedisch chirurg). “Het was heel duidelijk allemaal, fijn om zo te weten te komen wat de opties zijn en de voor- en nadelen daarvan”, aldus Angela. Haar arts Jaspars kan zich hier ook in vinden: “Het is een heldere manier om de patiënt informatie te geven. Het is belangrijk dat de patiënten de keuzehulpen serieus doornemen vooraf.” Daar helpen onder andere polimedewerkers Karin en Elly bij: “We zitten er bovenop, als de keuzehulp niet ingevuld is, dan bellen we de patiënt”.

Meer Samen Beslissen

We zien de laatste maanden een sterke toename in het aantal keuzehulpen dat uitgereikt wordt. Wij zijn trots dat we als MMC ook in deze hectische tijden blijven zoeken naar hulpmiddelen om onze zorg nog beter te maken en het belang van Samen Beslissen erkennen. Samen Beslissen is een voorbeeld van projecten waarmee MMC bijdraagt aan kwalitatief hoogstaande, patiëntgerichte én goedkopere zorg onder de noemer ‘verantwoorde zorg’.

Naast keuzehulpen zijn er ook andere hulpmiddelen die in MMC ingezet worden om Samen Beslissen te stimuleren. Zo wordt er gespreksfeedback gegeven aan artsen en verpleegkundig specialisten, worden teamtrainingen georganiseerd voor verpleegkundigen, worden er consultkaarten gebruikt en haken we aan bij de landelijke campagne. Binnenkort komt er een e-learning beschikbaar voor verpleegkundigen.