Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Dit is zichtbaar als een zwelling in de liesstreek.

Symptomen liesbreuk

Een liesbreuk kunt u herkennen aan een bult of zwelling in de liesstreek, die steeds groter wordt. Daarnaast is er vaak een zwaar, pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms in combinatie met misselijkheid. Het kan echter ook zijn dat u helemaal geen klachten heeft. De zwelling verdwijnt of is makkelijk terug te duwen wanneer u gaat liggen. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. De uitstulping is dan niet meer terug te duwen, doet veel pijn en kan rood verkleuren. Ook kan dit tot buikpijn en braken leiden. Neem in dit geval direct contact met ons op. Meestal volgt er een spoedoperatie.

Oorzaak liesbreuk

Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Hoe het komt dat de buikwand uitrekt, heeft meestal te maken met toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Ook aanleg en roken spelen een rol. Daardoor kan het collageen minder sterk zijn, waardoor er een zwakke plek in de buikwand ontstaat.

Onderzoek liesbreuk

De arts stelt de diagnose aan de hand van zijn bevindingen van het lichamelijk onderzoek.

Behandeling liesbreuk

U krijgt een operatie om de liesbreuk te herstellen. Meestal gebeurt dit in dagbehandeling. Er zijn meerdere soorten operaties om een liesbreuk te herstellen:

Tijdens de operatie plaatst de chirurg ook een kunststof matje over de zwakke plek of opening in de buikwand. Dit verstevigt de buikwand, waardoor er minder kans is op terugkeer van de breuk in de toekomst.

Spreekuur liesbreuken

Máxima MC heeft een polikliniek speciaal voor patiënten met een liesbreuk. U wordt gezien door één van de chirurgen die zich hebben gespecialiseerd in liesbreuken. Samen met u kijken we naar de beste behandeling voor u of uw kind.