Navelbreuk

Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies dichtbij de navel, door verhoogde druk in de buikholte. Vaak is er door deze druk sprake van een zwakke plek in de buikwand. Op de zwakke plek ontstaat een breuk, waarin vetweefsel of soms een deel van de darmen terechtkomen, die vervolgens uitpuilen. Dit is bij de navel zichtbaar als een zwelling.

Symptomen navelbreuk

U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.

Oorzaak navelbreuk

Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen. Omdat de navel de dunste laag is van de buikwand kan daar onder deze omstandigheden een breuk ontstaan.

Behandeling navelbreuk

Alleen als er klachten zijn, wordt u geopereerd. Via een kijkoperatie of een open buikoperatie wordt de uitstulping in het buikvlies teruggedrongen. Daarna wordt de zwakke plek in de buikwand met een kunststof matje verstevigd. Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort. Deze ingreep vindt vaak in dagbehandeling plaats.