8 november 2017

Innovatieve kijkoperatie maakt stoma veelal overbodig

Darmchirurgie

Met de invoering van een nieuwe kijkoperatie in Máxima MC (MMC) kunnen endeldarmtumoren, tumoren in het laatste deel van de dikke darm, veel nauwkeuriger verwijderd worden. Hierdoor is het risico op complicaties en terugkomst van de tumor kleiner en hoeft er minder vaak een stoma aangelegd te worden. Chirurgen van MMC hebben onder begeleiding van het VUmc nu de eerste patiënten geopereerd met deze innovatieve techniek.

Bij één op de drie patiënten met dikke darmkanker bevindt de tumor zich in laatste deel van de dikke darm. Door middel van een operatie wordt de tumor samen met omliggend vetweefsel en lymfeklieren weggehaald. “Het betreft een complexe ingreep. Tot nu toe opereerden we via enkele sneetjes in de buik. De bocht in de darm is met operatie-instrumenten echter moeilijk te maken en het is een klein gebied om in te opereren. Het is lastig om dan geen ander weefsel te beschadigen”, aldus chirurg Frank van den Broek. “Bij de nieuwe techniek wordt geopereerd via de anus en zitten we veel dichter bij de tumor. We kunnen nauwkeuriger opereren, waardoor we de tumor preciezer kunnen verwijderen en het gezonde weefsel minder beschadigen. Deze techniek is voor ons dan ook de nieuwe standaard.” De ingreep wordt een Transanale Totale Mesorectale Excisie ofwel TaTME genoemd.

Stoma
Bij de huidige techniek kan de bekkenbodemspieren en kringspier vaak niet gespaard blijven, met een stoma tot gevolg. Dat verandert met de nieuwe operatie. “We kunnen veel lager in de darm opereren dan eerst. Niet altijd, maar in vele gevallen kunnen we de anus nu sparen. Het hebben van een stoma is een schrikbeeld voor veel patiënten, gelukkig hoeven we die nu minder vaak aan te leggen.”

Centrum voor kijkoperaties
Landelijke heeft MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties, ook wel laparoscopie genoemd. Door jarenlange ervaring kunnen vrijwel alle operaties uitgevoerd worden via een kijkoperatie. De innovatieve TaTME-ingreep wordt sinds enkele jaren uitgevoerd in een aantal ziekenhuizen ter wereld en wint terrein dankzij zeer goede resultaten. MMC is dan ook blij deze techniek aan te kunnen bieden en is van plan andere chirurgen in de regio op te leiden. Van den Broek: “Als koploper op het gebied van kijkoperaties bekijken we continu mogelijkheden om de technieken te verbeteren.”