19 maart 2019

Spoedig herstel na darmkankeroperatie dankzij robot

Bijzonder nieuws in de nationale darmkankermaand: in Máxima MC wordt vanaf nu de operatierobot ingezet bij darmkankeringrepen. Een belangrijke nieuwe behandeloptie, volgens chirurgen Arijan Luijten en Frank van den Broek: “We bieden nu alle operatiemogelijkheden bij darmkanker.”

Een operatie is een belangrijke en vaak eerste stap in de behandeling van darmkanker. Hierbij wordt het stuk darm met de tumor verwijderd. Het gaat om ingrepen van enkele uren waarbij nauwkeurigheid van groot belang is. De operatierobot werkt als verlengde van de chirurg, die opereert vanuit de zogenaamde cockpit. De robot vertaalt de bewegingen van de arts met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de arts gebieden bereiken, waar hij bij een normale (kijk)operatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard. Dit komt het herstel van de patiënt ten goede.

Palet aan technieken

Er zijn vele technieken mogelijk om een darmoperatie uit te voeren, deze heeft MMC nu allemaal in huis: via een open buikoperatie, een kijkoperatie, of robotoperatie. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van 3D-techniek en een robotarm. De robot is daarmee een belangrijke aanvulling, maar niet dé oplossing, benadrukt dr. Luijten: “De ene techniek vervangt de andere niet. We zetten voor elke ingreep de beste en meest efficiënte techniek in. Lang niet alle ingrepen hoeven met een robot uitgevoerd te worden.”

Keuzestress

De ontwikkeling van operatietechnieken gaat snel. Dr. van den Broek kan zich voorstellen dat het voor patiënten dan ook moeilijk is om onderscheid te maken te maken tussen de verschillende behandelmogelijkheden. “Ik bespreek met patiënten daarom rustig wat de mogelijkheden in hun situatie zijn en geef mijn advies. Samen bekijken we wat het beste past. Het soort operatie is afhankelijk van de grootte, plaats en het aantal tumoren, maar ook van iemands lichaamsgewicht, feit of iemand al eerdere operaties heeft ondergaan én van iemands eigen wensen.”