3 juni 2019

Chirurg Roumen geëerd met 25e gouden legpenning

Chirurg dr. Rudi Roumen van Máxima MC heeft een gouden legpenning in ontvangst genomen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Dit vanwege zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van borstkankerchirurgie en het buikwandpijnsyndroom ACNES en liespijn. De gouden legpenning wordt zelden uitgereikt, sinds 1975 kregen slechts 25 chirurgen deze onderscheiding.

Het bestuur prijst Roumen onder andere voor zijn inzet op het gebied van borstkanker. Hij deed in de eind jaren ’90 onderzoek naar de okselklierdissectie; een ingreep waarbij alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd worden in het kader van mogelijke uitzaaiingen. Hij kwam erachter dat deze belastende ingreep vaak onnodig uitgevoerd wordt. In Zuid-Nederland droeg hij als pionier bij aan de invoering en training van de schildwachtklierprocedure, waarbij alleen de eerste lymfeklier na de tumor verwijderd wordt. Hiermee wordt patiënten een ingrijpende operatie in de oksel bespaard. “Destijds werd ik nog voor gek verklaard, inmiddels is het de standaard. Sterker nog: met de nieuwste inzichten staat ook deze procedure weer ter discussie. Met de kennis die we dankzij dit soort klinisch onderzoek opdoen, maken we de zorg steeds zinniger en verantwoorder”, aldus Roumen.

De diagnose ACNES

Roumen introduceerde daarnaast als eerste de diagnose van het buikwandpijnsyndroom ACNES en deed verschillende uitgebreide onderzoeken op dit gebied evenals de behandeling van liespijn. Tot slot is hij de oprichter van het landelijke ACNES-netwerk, om te zorgen voor eerdere herkenning en adequate behandeling van dit buikwandpijnsyndroom.

Gouden legpenning

Deze gouden legpenning wordt toegekend aan leden die nationaal of internationaal voor de ontwikkeling van de Nederlandse chirurgie van bijzondere betekenis of invloed zijn geweest. Het gaat om wetenschappelijke verdienste en/of inspiratie voor de Nederlandse chirurgie. Roumen: “Het voelt als een enorme waardering dat ik deze onderscheiding ontvang van mijn vakgenoten. Dit is zeker mede dankzij mijn collega-chirurg Marc Scheltinga, met wie ik al jarenlang nauw samenwerk op onderzoeksgebied en die me altijd steunt.”

Lees ook het interview in Eindhovens Dagblad: Chirurg Roumen is gamechanger