8 oktober 2019

Arts-assistent chirurgie MMC wint Pélerin Wetenschapsprijs

Bart Corten, arts-assistent chirurgie in Máxima MC (MMC), heeft de Pélerin Wetenschapsprijs 2019 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de arts-assistent die het beste onderzoek heeft verricht in (samenwerking met) het Maastricht UMC+.

Het winnende onderzoek van Bart Corten richt zich op laten onderzoeken van een verwijderde galblaas. “We onderzoeken of het veilig is om verwijderde galblazen selectief in te sturen voor onderzoek door de patholoog, in plaats van standaard te laten onderzoeken. Dat wil zeggen dat galblazen alleen onderzocht worden als er zichtbare afwijkingen zijn. Zo heeft de patholoog meer tijd om andere moeilijkere weefsels grondig te onderzoeken en levert het een kostenbesparing op.”

Wetenschapssymposium

Om kans te kunnen maken op de Pélerin Wetenschapsprijs, stuurde Bart een abstract (korte samenvatting) in van zijn onderzoek. Naast de kwaliteit van het abstract speelden ook de presentatie tijdens het Pélerin wetenschapssymposium en de punten van het publiek een rol bij de uiteindelijke beoordeling.

Eer

Bart: “Ik was verrast toen de jury bekendmaakte dat ik gewonnen had. De punten van de abstracts lagen namelijk heel dicht bij elkaar. Uiteindelijk heeft de presentatie ervoor gezorgd dat ik de prijs in ontvangst mocht nemen. Ik ben dr. Leclercq, dr. Slooter en dr. Roumen van Máxima MC, patholoog drs. Van Zwam van PAMM en prof. dr. Dejong van het Maastricht UMC+ dankbaar voor hun rol en bijdrage in het onderzoek. Het winnen van deze wetenschapsprijs is dan ook een gezamenlijke effort. Daarnaast vind ik het een eer dat we als Máxima MC met deze prijs gewaardeerd worden door een academisch ziekenhuis als het Maastricht UMC+.”

Pélerin Wetenschapsprijs

Sinds 1996 kent de Pélerin Stichting de Pélerin wetenschapsprijs toe aan het beste onderzoek verricht door een arts-assistent in (samenwerking met) Maastricht UMC+. De Pélerin Stichting wil hiermee de kwaliteit en continuïteit van academische patiëntenzorg bevorderen.