20 januari 2020

Patiënt met longkanker verbetert conditie vóór operatie

Patiënt met longkanker verbetert conditie vóór operatie

Patiënten met longkanker die drie weken lang in sneltreinvaart werken aan hun conditie, komen wellicht aanzienlijk fitter uit de operatie die ze daarna moeten ondergaan. Máxima MC onderzoekt momenteel of een dergelijk trainingsprogramma, ook wel prehabilitatie genoemd, praktisch haalbaar is.

De pilot wordt uitgevoerd samen het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en omvat in beide ziekenhuizen tien patiënten die het programma wel krijgen en tien die het niet krijgen.

Voorsprong

De combinatie van gerichte beweging en goede voeding zorgt voor spieropbouw en maakt de patiënt fitter, legt longchirurg Frank van den Broek uit. “Met prehabilitatie bouw je een voorsprong op, waardoor je minder aan conditie inlevert na de operatie en het herstel straks vlotter verloopt. Hiermee benut je de wachttijd voor een operatie. We onderzoeken nog of het ook het risico op complicaties na een operatie verkleint.” Het programma bestaat uit een combinatie van lichamelijke training thuis en in het ziekenhuis, ademhalingsoefeningen en voedingsvoorschriften en –supplementen.

Coaching

Uiteraard is de patiënt vrij om te kiezen voor deelname aan prehabilitatie. In het ziekenhuis is een multidisciplinair team betrokken van longchirurg, longarts, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, diëtist en medisch psycholoog. “We hebben eerder bewezen dat prehabilitatie voor een darmoperatie haalbaar is. Bij een ingreep vanwege longkanker is de voorbereidingstijd korter, omdat er over het algemeen binnen drie weken geopereerd moet worden.” De pilot richt zich in de eerste plaats daarom op de vraag of het programma ook bij longkanker haalbaar is.

Elkaar opgezocht

Máxima MC heeft al ervaring met een soortgelijk programma voor patiënten met darmkanker en wil dit graag uitbreiden naar longkanker. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is al enige tijd actief met een breder programma om patiënten rondom een longoperatie zo goed mogelijk voor te bereiden, zo min mogelijk te belasten en zo kort mogelijk in het ziekenhuis te houden. “Omdat beide ziekenhuizen een deel van de expertise al hadden en een stukje nog niet, hebben we elkaar opgezocht voor deze studie prehabilitatie bij longkanker”, aldus Geertruid Marres, longchirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Prehabilitatie is een goed voorbeeld van de projecten waarmee Máxima MC bijdraagt aan kwalitatief hoogstaande, patiëntgerichte én goedkopere zorg onder de noemer ‘Verantwoorde Zorg’.