8 februari 2022

Nieuw Zorg Innovatie Centrum geopend

In samenwerking met Fontys Hogescholen en Summa College start Máxima MC een nieuw Zorg Innovatie Centrum (ZIC). In dit ZIC wordt zorg verleend aan patiënten die zijn opgenomen voor een operatie binnen de specialismen chirurgie en orthopedie. De verpleegkundestudenten werken in hun stageperiode toe naar het zelfstandig runnen van een deel van de afdeling. Ze worden hierbij ondersteund door verpleegkundigen, een praktijkopleider en docent vanuit de opleiding.

Binnen het ZIC werken studenten en professionals samen, om de zorgverlening en kwaliteit van opleiden verder te verbeteren. Dit doen ze door onder meer te werken aan innovatievraagstukken uit de dagelijkse praktijk en (verpleegkundig) onderzoek te doen. Om de studenten een optimaal leerklimaat te bieden, geeft een docent van de opleiding wekelijks onderwijs in het ZIC. Ook verzorgen professionals van MMC regelmatig onderwijs.

Zelfstandig

Gedurende de stage mogen studenten steeds meer taken zelfstandig uitvoeren, zodra zij hebben laten zien hiervoor bekwaam te zijn. Zij worden hierbij ondersteund door verpleegkundigen, een praktijkopleider en een docent vanuit de opleiding. De arts en verpleegkundige blijven eindverantwoordelijk voor de zorg van patiënten.

Samenwerken in opleiden en onderzoeken

In oktober 2019 is Máxima MC met Summa College en Fontys Hogescholen een intensieve samenwerking gestart op het gebied van opleiding en onderzoek. Doel is het opleiden van toekomstbestendige zorgprofessionals in een aantrekkelijke leer- en werkomgeving. Het inrichten van een Zorg Innovatie Centrum is hier onderdeel van. Met de komst van een ZIC op de afdeling chirurgie/orthopedie heeft Máxima MC nu vijf Zorg Innovatie Centra. De andere Zorg Innovatie Centra zijn gevestigd binnen de afdelingen interne geneeskunde, radiologie, cardiologie en ParaMáx.