9 februari 2022

Daglichttherapie bij huidschade: nu ook thuis en hele jaar door

Sinds kort beschikt Máxima MC (MMC) over daglichtlampen voor de behandeling van huidschade en voorstadia van huidkanker. Dankzij deze nieuwe lampen kan daglichttherapie nu het hele jaar door aangeboden worden. Daarnaast breidt MMC de behandelmogelijkheden uit met daglichttherapie voor thuis. Zo kunnen patiënten de therapie in hun vertrouwde omgeving krijgen, op het moment dat het ze​ het beste uitkomt. Zij ontvangen hierbij begeleiding via een app op hun telefoon. 

Fotodynamische therapie met daglicht (daglichttherapie) wordt ingezet bij patiënten met actinische keratosen. Dit is een voorstadium van huidkanker. Bij daglichttherapie wordt een patiënt op de polikliniek dermatologie behandeld met zonnebrandcrème en een speciale crème die de huid gevoelig maakt voor licht. Daarna gaat hij of zij naar buiten om twee uur lang in daglicht, liefst zonlicht, door te brengen.

Lampen met ​​​daglicht

Deze fotodynamische therapie met daglicht is echter alleen mogelijk van mei tot en met oktober. Daarnaast mag het tijdens de therapie niet regenen. Met de komst van de nieuwe lampen kan de behandeling met daglicht vanaf nu ook volledig binnen, op de polikliniek dermatologie, plaatsvinden. Hierdoor kan daglichttherapie het hele jaar door aangeboden worden in MMC. Als een patiënt in aanmerking komt voor de daglichttherapie, neemt hij of zij – na de voorbereiding – twee uur onder de daglichtlamp plaats om behandeld te worden.

Thuisbehandeling met ap​p op telefoon

Daarnaast breidt MMC de behandelmogelijkheden uit met een daglichtbehandeling voor thuis. Zo kunnen patiënten de therapie in hun vertrouwde omgeving krijgen, op het moment dat het hun het beste uitkomt. Hiervoor heeft de patiënt eerst een afspraak bij de dermatoloog. Tijdens deze afspraak wordt de huid onderzocht en wordt besproken of de patiënt in aanmerking komt voor deze thuisbehandeling. Na de afspraak krijgt diegene een recept mee voor een crème en een uitgebreide toolkit met uitleg. Eenmaal thuis kan de patiënt, op een zelfgekozen moment, de behandeling starten. Hij of zij smeert zich eerst in met de crème en gaat daarna, net als bij de reguliere fotodynamische therapie met daglicht, twee uur lang naar buiten.

Patiënten kunnen bij deze behandeling gebruikmaken van een app op hun telefoon. In deze app kunnen ze de behandeling makkelijk inplannen. Ook ontvangen ze meldingen met herinneringen en tips, zowel vóór als tijdens de therapie.

Samen beslissen over de juiste behandeling

Bij Máxima MC bespreekt de dermatoloog samen met de patiënt of fotodynamische therapie een goede optie is voor zijn of haar huidaandoening, en welke daglichtbehandeling in dat geval het meest geschikt is. Bij het maken van een keuze spelen diverse factoren een rol, zoals de uitgebreidheid en het stadium van de huidaandoening, en of de patiënt in staat is om zelf de behandeling uit te voeren. ​