16 september 2021

MMC krijgt donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank

donormelk

Van links naar rechts kinderarts Kimberley Wagemans-Bonouvrie, lactatiekundige Moniek Rooijakkers, Senior verpleegkundige NICU Astrid Osagiator en zorgassistent Irma Jansen.
Fotograaf: DCI media

Vanaf nu heeft Máxima MC (MMC) donormelk beschikbaar voor te vroeg geboren baby’s die zijn opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). De donormelk is afkomstig van de Nederlandse Moedermelkbank uit Amsterdam. De donormelk is voor te vroeg geboren baby’s van wie de moeder geen of onvoldoende moedermelk heeft. In aanmerking komen baby’s die geboren zijn bij een zwangerschapsduur korter dan 30 weken en/of bij de geboorte minder dan 1000 gram wegen.

“We zijn heel blij met deze ontwikkeling”, vertelt Kimberley Wagemans-Bonouvrié, algemeen kinderarts op de NICU van MMC. “Eigen moedermelk is de eerste keuze voor alle baby’s. Zeker voor te vroeg geboren baby’s (prematuren) is moedermelk nog belangrijker. Indien een moeder te vroeg bevalt, start er een intensieve periode van langdurig afkolven van moedermelk. Soms komt het voor dat moeders nog te ziek zijn na de bevalling om moedermelk te produceren.

Als er geen of onvoldoende eigen moedermelk beschikbaar is, wordt donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank als beste alternatief beschouwd. Dit is de internationale aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie en het wordt wereldwijd toegepast op vele NICU’s.’’

Eigen moedermelk, eerste keuze

Baby’s die te vroeg geboren worden en moedermelk van hun eigen moeder of donormelk krijgen, ontwikkelen zich beter dan kinderen die kunstvoeding krijgen, blijkt uit onderzoek. “Prematuren die moedermelk krijgen zijn minder vatbaar voor infecties van bloed en darmen (necrotiserende enterocolitis; NEC) dan de prematuren die kunstvoeding krijgen”, zegt Wagemans-Bonouvrié. De donormelk wordt alleen gegeven als er (tijdelijk) geen of onvoldoende eigen moedermelk beschikbaar is. Wel wordt de eerste 12 uur na geboorte eerst afgewacht of de eigen moedermelk productie op gang komt en voldoende is (slechts een heel kleine hoeveelheid kan al voldoende zijn).

Vergelijkbaar proces bloedtransfusie

“De donormelk is afkomstig van andere moeders (donoren) die juist moedermelk over hebben. Zij stellen hun melk beschikbaar aan de Nederlandse Moedermelkbank in Amsterdam”, licht lactatiekundige Moniek de Rooijakkers-Bruin toe. “Het totale proces om donormelk op onze NICU te krijgen kun je vergelijken met het proces van een bloedtransfusie. Denk hierbij aan het testen van donormoeders, het verzamelen van moedermelk, kweken van melk, het logistieke proces en het proces rondom borging van donormelk op de NICU in MMC. Het is een topprestatie van onze NICU dat het is gelukt en daar zijn we trots op.”

Eerste perifere ziekenhuis met donormelk

Enkele NICU’s van academische ziekenhuizen werken reeds met donormelk in Nederland. MMC is het eerste perifere ziekenhuis met een NICU in Nederland dat hier nu mee start. “Moedermelk is de beste melk voor prematuren. Hiermee doen we er alles aan om de complicaties van vroeggeboorte te verkleinen en de succespercentages van overleving te verhogen”, aldus Wagemans-Bonouvrié.

Meer informatie

Meer informatie over moedermelk donoren en over de Nederlandse Moedermelkbank vindt u op: www.moedermelkbank.nl