Essure verwijderen

Essure is een sterilisatiemethode voor vrouwen, waarbij de eileiders door het plaatsen van veertjes worden afgesloten. Sommige vrouwen hebben klachten die mogelijk door de veertjes zijn ontstaan, zoals buikpijn, vermoeidheid en lage rugpijn. Daarom worden de Essure-veertjes steeds vaker verwijderd.

Niet iedere arts kan Essure-veertjes verwijderen. In Máxima MC is één gynaecoloog hier deskundig in:
dr. Carolien Koks

Wat is Essure-sterilisatie?

Essure is een sterilisatiemethode, die via een hysteroscopie wordt uitgevoerd en waarbij de eileiders worden afgesloten. Als de eileiders dicht zijn, kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken, waardoor een zwangerschap uitgesloten wordt.

In beide eileiders wordt via de baarmoedermond een veertje ingebracht. Dit zorgt voor een weefselreactie in de eileiders, waardoor deze in ongeveer drie maanden dichtgroeien.

Klachten Essure

Tot recent werd Essure beschouwd als een veilige manier van steriliseren. Sinds kort is deze methode echter veel in het nieuws, doordat vrouwen klachten beschrijven die mogelijk door de veertjes ontstaan. Dit heeft als gevolg dat de fabrikant de Essure-veertjes in september 2017 van de markt heeft gehaald.

Klachten die mogelijk verband houden met de Essure-veertjes zijn:

 • Buikpijn
 • Lage rugpijn
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Gewrichtspijn
 • Abnormaal bloedverlies
 • Huidirritatie

Verwijderen Essure

De Essure-veertje kunnen worden verwijderd via een kijkoperatie. Hierbij worden de eileiders geopend, waarna de gynaecoloog de Essure-veertjes verwijdert. Vervolgens worden de geopende eileiders verwijderd. Vrouwen kunnen daardoor niet opnieuw zwanger worden.

Minder klachten na verwijderen Essure

In MMC verrichten we onderzoek naar de (klachten bij) Essure-veertjes en het verwijderen hiervan. We delen de eerste resultaten.

Hoe is het onderzoek verricht?
De medische dossiers van alle vrouwen die tussen januari 2009 en december 2015 in MMC de Essure-veertjes hebben laten verwijderen, zijn bekeken. Dit betrof in totaal 93 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van veertig jaar. Gemiddeld was de periode tussen het plaatsen van de veertjes en het verwijderen ervan 43 maanden.

Meest genoemde klachten vóór verwijdering
De meeste vrouwen gaven voor verwijdering van de Essure-veertjes aan meer dan één klacht te hebben. Meest genoemd werden: buikpijn, lage rugpijn en vermoeidheid.

Afname klachten
Tijdens de controle na de verwijdering werd de vrouwen gevraagd of de klachten compleet, grotendeels, deels of niet waren verdwenen. 39,8% van de vrouwen gaf aan dat de klachten compleet verdwenen waren. 15,1% gaf aan dat deze niet waren verdwenen.

Blijvende klachten
Ook werd gevraagd welke symptomen bleven bestaan na verwijdering van de Essure-veertjes.

Verder onderzoek
Verder onderzoek met meer deelnemers moet uitwijzen hoe de vermindering van klachten is op de lange termijn. Hiervoor is in 2016 een grote Nederlandse studie met meer dan 1000 deelnemers opgestart. De resultaten hiervan worden gepubliceerd, nadat de data verwerkt is.

 • Wat is Essure?

  Essure is een sterilisatiemethode voor vrouwen, waarbij de eileiders door het plaatsen van veertjes worden afgesloten.

 • Waarom Essure verwijderen?

  Sommige vrouwen hebben klachten die mogelijk door de veertjes zijn ontstaan, zoals buikpijn, vermoeidheid en lage rugpijn. Daarom worden de Essure-veertjes steeds vaker verwijderd.