Hevig menstrueel bloedverlies

De ene vrouw merkt weinig van haar menstruatie, terwijl iemand anders hier elke maand weer enorm tegen opziet. Zeker als je veel bloed verliest tijdens je menstruatie kan dit erg vervelend zijn. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies. Hier wordt weinig over gepraat en vaak denken we dat het er ‘gewoon’ bij hoort. Het is daardoor ook niet voor iedereen vanzelfsprekend om met menstruatieklachten naar de dokter te gaan.

Behandeling menstruatieklachten

Er zijn diverse methoden om hevig bloedverlies te behandelen. In Máxima MC doen we hier veel onderzoek naar. Soms is er namelijk een medische oorzaak, zoals een vleesboom. Gynaecoloog Marlies Bongers vertelt in onderstaande video over een nieuwe techniek om vleesbomen te behandelen: de Sonata-behandeling.

Op www.hevigbloedverlies.nl lees je alles over hevig menstrueel bloedverlies.

Sonata-behandeling bij vleesbomen

Een vleesboom wordt ook wel ‘myoom’ genoemd. Vleesbomen zijn aparte spierbolletjes in de grote baarmoederspier die kunnen leiden tot overmatig bloedverlies en menstruatiepijn. We doen momenteel onderzoek naar een specifieke behandeling van vleesbomen, waarbij vrouwen hun baarmoeder behouden: de Sonata-behandeling. Bij deze behandeling brengt de gynaecoloog een instrument (de Sonata) in de baarmoeder. De Sonata geeft radiofrequente energie af aan de vleesboom, waardoor deze op en duur slinkt.

Onderzoek Sonata-behandeling

Op dit moment is Máxima MC het enige ziekenhuis in Nederland dat de Sonata-behandeling verricht. De vrouwen die deze behandeling nu krijgen, helpen ons het effect van deze behandeling te onderzoeken. We vragen hen daarom enkele vragenlijsten in te vullen:

  1. Vlak voor de ingreep, over de bestaande klachten.
  2. Een half jaar na de behandeling.
  3. Een jaar na de behandeling.
  4. Anderhalf jaar na de behandeling.

De ingevulde vragenlijsten helpen ons ook om andere vrouwen goed te informeren over het herstel en de tevredenheid over de behandeling na korte en langere tijd.

Meer weten over de Sonata en ons onderzoek hiernaar?

We zoeken nog vrouwen die mee willen doen aan het onderzoek naar de Sonata-behandeling. Laat via onderstaand formulier je gegevens achter en wij nemen binnen 14 dagen contact op. Let op: heb je menstruatieklachten, dan is het belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan.

Formulier Sonata onderzoek