31 augustus 2021

Direct thuis overnachten na manchester operatie bij verzakking

Vanaf nu is het in Máxima MC (MMC) mogelijk om in dagbehandeling de manchester operatie te ondergaan bij een vaginale verzakking. Voorheen moesten patiënten na deze ingreep standaard een nacht in het ziekenhuis overnachten. In overleg met arts en patiënt kan deze er nu zelf voor kiezen om nog dezelfde dag naar huis te gaan. Uiteraard als dit medisch verantwoord is. Dat is veel prettiger voor de patiënt én zorgt voor lagere kosten.

“Voorheen moest de patiënt bij de machester ingreep om een vaginale verzakking  te behandelen, standaard minimaal een nacht in het ziekenhuis verblijven. Veel patiënten gaven aan dit belastend te vinden en bij voorkeur thuis te willen overnachten mits dit medisch verantwoord is. Naar voorbeeld van andere behandelingen binnen MMC, hebben de gynaecologen, anesthesiologen, afdeling OK, dagbehandeling en de kliniek de handen ineen geslagen en het proces rondom deze ingreep goed onder de loep genomen. Vanaf nu hebben we dit zo ingericht dat patiënten die hier de voorkeur aan geven voortaan dezelfde dag nog verantwoord naar huis kunnen gaan”, vertelt Sanne van Leijsen, gynaecoloog MMC.

Verschuiving kliniek naar dagbehandeling

Dat deze ingreep nu in dagbehandeling kan plaatsvinden, is een mooie ontwikkeling voor patiënten. Het is niet de eerste behandeling die van de kliniek naar de dagbehandeling wordt verplaatst. Goede voorbeelden uit het verleden zijn bijvoorbeeld de knieoperatie aan de voorste kruisband, het verwijderen van keelamandelen (tonsillectomie) en de galblaasoperatie. Het is ook niet de laatste behandeling. Naar verwachting wordt deze verschuiving naar dagbehandeling de komende jaren bij meer behandelingen mogelijk gemaakt. Uiteraard als dit de voorkeur is van de patiënt en als dit medisch verantwoord is.

Het mogelijk maken van de manchester ingreep naar dagbehandeling is een voorbeeld van projecten waarmee MMC bijdraagt aan kwalitatief hoogstaande, patiëntgerichte én goedkopere zorg onder de noemer ‘verantwoorde zorg’.

Meer informatie over behandeling bij verzakking