26 april 2021

Babykleding paraat voor de allerkleinsten

Op de NICU (Neonatale Intensieve Care Unit) van het Máxima MC (MMC) worden baby’s verzorgd die intensieve zorg nodig hebben. Vaak zijn ze ziek of vroeggeboren en soms redden ze het helaas niet. Ze zijn dan nog zo klein dat de standaardmaten babykleding niet passen. Daarom heeft de NICU altijd passende babykleding in huis die speciaal voor het MMC gemaakt wordt, door een MMC-collega.

Anja Woudsma werkt in het MMC als medisch afdelingssecretaresse en maakt al jaren babykleding voor haar eigen webwinkel (www.liefenstoer.com). De NICU vroeg haar daarom mee te werken aan kledingsets voor overleden baby’s, zodat er ook voor de kleinste maatjes kleding beschikbaar is. Dan hoeven ouders daar in ieder geval niet aan te denken als ze net hun kindje verloren hebben.

Grote eer

Dat is ook precies de reden waarom Anja de kleding maakt, om iets te kunnen betekenen voor ouders die enorm verdrietig zijn omdat hun kindje het niet heeft gered. “Het is een dubbel gevoel als ik die kleertjes maak,” zegt Anja. “Ik vind het vooral een eer dat ik het mag doen. De ouders hebben al zoveel aan hun hoofd en zoveel emoties, dat ze daar dan even niet over na hoeven te denken. En voor de verpleegkundige is het fijn om een kindje lief en mooi aan te kunnen kleden en aan de ouders te kunnen geven. Maar elk kledingsetje dat ik maak, is nodig omdat er een baby is overleden. En dat is natuurlijk heel triest.”

Speciaal ontworpen

Elk kindje dat dood geboren wordt of sterft in het MMC, krijgt Anja’s kleertjes aan. Een kledingsetje bestaat uit een hemdje dat met een strikje sluit, een mutsje en een wikkeldoek. “Ik ben met collega’s van de NICU in gesprek gegaan om erachter te komen wat ze precies wilden, dus het ontwerp hebben we in samenspraak gemaakt. Inmiddels maak ik de kleding ook voor het Vrouw Moeder Kindcentrum (VMK), omdat daar ook wel eens baby’tjes dood geboren worden of vlak na de geboorte overlijden.”

Speendoekje als aandenken

In januari was Anja 25 jaar in dienst bij het MMC en wilde ze iets terugdoen voor de NICU, omdat ze het een eer vindt dat ze voor hen de kleertjes mag maken. “Daarom heb ik stervormige speendoekjes gemaakt voor alle kindjes die op de NICU zijn opgenomen. Zo hebben ze altijd een herinnering aan de babytijd.” Op Wereld Prematurendag in november 2021 krijgen alle baby’s die dan op de NICU verblijven, ook een speendoekje van Anja. Ze gaat de doekjes verkopen op haar website en via Facebook en Instagram. Het grootste deel van de opbrengst daarvan gaat naar Care4Neo, een stichting voor ouders van couveusekinderen. Intussen maakt Anja nog steeds babykleding voor haar eigen webwinkel en zit ze bijna elke avond en in het weekend achter de naaimachine. Als het aan haar ligt maakt ze nog jaren de kleding voor de NICU en het VMK en neemt ze zo een klein beetje zorg uit handen van rouwende ouders.