14 juli 2020

Behandeling van klompvoetjes MMC erkend op topklinisch niveau

klompvoet

De behandeling van klompvoetjes bij Máxima MC (MMC) is landelijk erkend op topklinisch niveau. Hiermee wordt onderschreven dat er sprake is van excellente patiëntenzorg, voldoende opleidingsmogelijkheden en regelmatig onderzoek door de betrokken specialisten. De erkenning is vastgelegd in het STZ topklinisch zorgregister.

Máxima MC is één van de leidende klompvoetcentra in Nederland. Dit betekent dat kinderen met klompvoetjes uit het hele land hier worden geholpen. Het team bestaat uit kinderorthopedisch chirurgen, gipsmeesters en gespecialiseerd verpleegkundigen. Daarnaast is MMC een opleidingsplek voor nieuwe kinderorthopedisch chirurgen. De behandeling van een klompvoetje start vlak na de geboorte. Dit gebeurt volgens de methode van Ponseti.

STZ topklinisch zorgregister

De erkenning is een initiatief van de vereniging Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ). Het zorgregister van deze vereniging biedt een overzicht van alle topklinisch beoordeelde zorgfuncties bij de topklinische ziekenhuizen en is bedoeld voor zowel patiënten als huisartsen en artsen van doorverwijzende ziekenhuizen. De zorgfuncties in het register zijn beoordeeld door een toetsingscommissie, bestaande uit medische experts en artsen- en patiëntenverenigingen. Het gaat om zorg voor bovengemiddeld complexe aandoeningen. Eerder werd al een aantal andere zorgfuncties van MMC aangemerkt als topklinisch.