31 oktober 2018

Verkoudheid: sniffen of snuiten?

Verkoudheid: sniffen of snuiten?

Tijdens de herfst en winter hebben veel mensen last van verkoudheid. Een groot ongemak daarbij is een loopneus. Wat is beter, sniffen of snuiten? Onze KNO-arts Stijn van der Avoort geeft advies.

“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard. Gebruik telkens een schone papieren tissue om besmetting in je omgeving te voorkomen.

Alternatieven

Natuurlijk zijn er ook alternatieven. Stomen bij een verkoudheid is op zich goed, maar vaak is de temperatuur van de stoom te hoog en zorgt de eucalyptus voor irritatie van je slijmvliezen. Neusdruppels kunnen tijdelijk helpen om een verstopte neus open te maken. Je hebt er echter telkens meer van nodig. Gebruik de druppels maximaal een week om te voorkomen dat trilhaartjes en slijmcellen van je slijmvlies beschadigen.

Voorzichtig

Probeer de neus verder met rust te laten. Als je veel last hebt kun je de luchtweg vrijmaken door te spoelen met zout water. Maar of je nu snift of snuit: doe het voorzichtig om je neusslijmvlies niet te beschadigen. Deze schade kan zorgen voor vervelende bloedneuzen.”