17 mei 2022

Longarts vertelt: dit gebeurt er met je lichaam als je rookt

“Dat roken slecht voor je is, weet iedereen inmiddels wel”, zegt Joris van Enschot, longarts in MMC. Maar wat gebeurt er precies in het lichaam? En waarom zou je stoppen met roken als je toch al ziek bent? Onze longarts legt uit.

“Ernstige COPD en longkanker wordt negen van de tien keer veroorzaakt door roken”, vertelt Joris van Enschot. “Vroeger kwamen bij veel mensen op dertien- of veertienjarige leeftijd de sigaretten op tafel. Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.”

Aangetaste luchtwegen
“Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt. De kleine luchtwegen en longblaasjes kunnen hierdoor beschadigd raken. Op den duur kan dit leiden tot een chronische vernauwing van de luchtwegen. Dit is bij COPD het geval.” Sigaretten tasten niet alleen de longen aan. “Ook de vaatwanden leiden onder het roken. Zo kan bijvoorbeeld een beroerte, hartinfarct of herseninfarct ontstaan.” Daarnaast zitten in sigaretten kankerverwekkende stoffen. “Deze stoffen hebben direct invloed op de lichaamscellen en kunnen de kans op longkanker vergroten.”

Patroon doorbreken
Als longarts heeft Joris van Enschot te maken met verschillende reacties van patiënten die net een diagnose hebben gekregen. “Rokers met een hartinfarct hebben de dood in de ogen gekeken. Zij zijn flink geschrokken en leggen hun sigarettenpakjes vaak weg. COPD-patiënten zijn minder geneigd om te stoppen, terwijl ook zij de risico’s van roken kennen. Roken is voor hen een gewoonte geworden. ’s Morgens een sigaretje bij de koffie, ’s middags na de lunchpauze nog één, enzovoorts. Zo’n patroon én verslaving doorbreken is moeilijk.”

Roken in combinatie met ziekte
“Soms zeggen patiënten: ik ben al ziek, stoppen met roken haalt niets meer uit. Maar stoppen met roken heeft altijd zin. Wanneer je door blijft roken, gaat de longfunctie sneller achteruit dan bij niet-rokers. De longziekte verergert.” Enkele COPD- of astmapatiënten zeggen juist dat hun hoestklachten erger worden als ze stoppen met roken. Daardoor steken ze na verloop van tijd weer een sigaret op. “Waarom de klachten verergeren, is niet bekend. Daar is geen medische verklaring voor. Echter, dat roken niet bevorderlijk is voor welke longziekte dan ook, staat buiten kijf.” Ook bij heel andere ziektebeelden heeft roken een negatief effect. Zo vergroot het de kans op complicaties na een operatie en zorgt het voor een trager herstel.

MMC biedt chronische longpatiënten een stoppen met roken-programma aan.