1 mei 2020

5 redenen om juist nu te stoppen met roken

roken corona

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is rondom het coronavirus, weten we dat rokers een grotere kans hebben om ziek te worden. Bovendien is de kans op een ernstig ziekteverloop groter. Vijf redenen om juist nu te stoppen.

 1. Stoppen heeft altijd zin
  Stoppen met roken is altijd verstandig, maar nu extra: je lichaam gaat zich direct na de laatste sigaret herstellen. Het is in deze periode extra belangrijk om fit te zijn.
 2. Je raakt zelf minder snel besmet
  Wanneer je rookt, raak je telkens je mond aan met je handen. Juist dat is op dit moment een risico, gezien je zo besmet kunt raken met het coronavirus.
 3. Je krijgt een beter afweer tegen het virus
  Wanneer je rookt hebben je longen een minder goede afweer. Hierdoor ben je gevoeliger voor een luchtweginfectie. De longen zijn kwetsbaarder en kunnen sneller gaan ontsteken. Alles wijst erop dat dit ook geldt voor een infectie van het coronavirus. Stoppen met roken verbetert vrijwel onmiddellijk het functioneren van de longen en van hart en vaten.
 4. De kans op een ernstig ziekteverloop wordt kleiner
  Er is steeds meer bewijs dat coronapatiënten die roken een grotere kans hebben op ernstige complicaties en zelfs overlijden door de infectie. Stoppen heeft al op korte termijn zin; je lichaam kan adequater reageren op een mogelijke infectie. De kans dat je in het ziekenhuis belandt wordt kleiner, waarmee je helpt om de intensieve zorg te ontlasten.
 5. Je besmet anderen minder snel
  Mocht je je geen zorgen maken om je eigen gezondheid doe het dan voor anderen: rokers hoesten meer en verspreiden het virus daarom eerder.

Wil je meer informatie of ben je al overtuigd? Op Ikstopnu.nl vind je tips en mogelijkheden voor coaching in deze periode.

Bron afbeelding: Trimbos Instituut.