8 december 2021

Update vervanging/reparatie Dreamstation 1 (8 december 2021)

Update: woensdag 8 december

VitalAire is gestart met het omruilen en repareren van de Dreamstation 1 apparaten.
Op de website van VitalAire leest u hier meer over.

————————————————————————————————————————

Eerdere berichten:

21 juli 2021

Na de eerste meldingen over mogelijke veiligheidsrisico’s bij het gebruik van de Dreamstation 1, is verder onderzoek gedaan. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is samen met de medisch behandelaars tot de conclusie gekomen dat gebruikers van de Dreamstation 1 in Nederland door kunnen gaan met hun therapie. Het stoppen van de behandeling weegt niet op tegen de zeer kleine risico’s.

Eerder adviseerde de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) al om door te blijven gaan met het gebruiken van de Dreamstation 1 wanneer u snel klachten krijgt als u stopt met uw therapie. Inmiddels is meer onderzoek gedaan. Daaruit blijken dat er in Nederland geen veiligheidsrisico is dat opweegt tegen de medische risico’s die aan de orde zouden zijn bij het stoppen van het gebruik van deze apparatuur. Daarom adviseren zowel de IGJ als de NVALT om door te gaan met uw therapie.

De Inspectie vindt het wel belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan. Op termijn zal Philips onderdelen of apparaten wel vervangen. We weten nog niet wanneer dat gaat gebeuren en in welke volgorde. Uw leverancier informeert u daarover.

Contact en vragen
Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, leest u dit op deze pagina. We vragen u niet te bellen met het slaapcentrum of afdeling longgeneeskunde voor meer informatie. Neemt u wel contact op als uw medische situatie daarom vraagt.

————————————————————————————————————————

21 juni 2021

Philips heeft meer informatie bekendgemaakt over de veiligheidsrisico’s bij het gebruik van de Dreamstation 1. Op basis van die informatie heeft de Nederlandse Longartsenvereniging de richtlijnen voor het gebruik van de Dreamstation 1 aangepast. Krijgt u snel klachten wanneer u stop met de Dreamstation 1, dan kunt u het apparaat blijven gebruiken. Hieronder leest u de actuele stand van zaken.

Vorige week hebben we patiënten geadviseerd om tijdelijk te stoppen met het gebruik van de Dreamstation 1. Inmiddels heeft Philips meer informatie gedeeld.
Er is een kleine kans dat het geluidsisolerende schuim in het apparaat afbrokkelt en kleine deeltjes via de slang en masker ingeademd worden. Dit risico is groter wanneer het apparaat schoongemaakt wordt met ozon of wanneer het apparaat in een hete of hoge luchtvochtige omgeving staat. Deze situaties komen in Nederland in principe niet voor.
Op basis van deze informatie heeft de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) de richtlijnen voor het gebruik van de Dreamstation aangepast. Ons advies luidt:

  • Krijgt u snel klachten als u stopt met uw therapie? Blijf dan de Dreamstation 1 gebruiken zoals voorheen;
  • Heeft u geen/weinig klachten als u het toestel niet gebruikt? Stop dan met het gebruik van het apparaat totdat het is vervangen of gerepareerd.

Welk apparaat heb ik?
Dit advies gaat alleen over de Dreamstation 1. Twijfelt u of u de Dreamstation 1 of 2 gebruikt? Hieronder ziet u het verschil tussen beide apparaten.

Dreamstation 1

Dreamstation 2

De Dreamstation 2 is zwart. Gebruikt u de Dreamstation 2, dan kunt u die blijven gebruiken en is dit bericht niet van toepassing.

Wat gebeurt er verder?
Philips heeft aangegeven te werken aan een actieplan om de apparaten te repareren of vervangen. De leverancier van uw apparaat stemt dit af met Philips. Uw leverancier houdt u op de hoogte.

Contact en vragen
Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, leest u dit op deze pagina. We vragen u niet te bellen met het slaapcentrum of afdeling longgeneeskunde voor meer informatie. Neemt u wel contact op als uw medische situatie daarom vraagt.

————————————————————————————————————————

15 juni 2021

Philips roept Dreamstation, eerste generatie terug

Philips heeft bekendgemaakt dat de Dreamstation, eerste generatie, wordt teruggeroepen. Bent u patiënt bij Máxima MC en heeft u dit apparaat thuis in gebruik? Dan heeft u vast vragen hierover. We vertellen u wat u nu kunt doen en nog kunt verwachten.

Philips roept de Dreamstation eerste generatie terug omdat is gebleken dat patiënten mogelijk schadelijke schuimdeeltjes en gassen inademen bij gebruik. Op dit moment is niet duidelijk hoe groot dit risico precies is. We hopen hier de komende dagen meer duidelijkheid over te krijgen van Philips.

Wat moet ik nu doen?
Het volgende advies geldt voor u als u thuis de Dreamstation, eerste generatie in gebruik heeft.

  • Heeft u last van milde OSAS dan is het advies om tijdelijk te stoppen met het gebruik van uw Dreamstation (eerste generatie), totdat er een ander toestel geleverd kan worden door uw firma.
  • Heeft u ernstige OSAS, dan adviseren wij u om de Dreamstation tijdelijk niet te gebruiken, behalve als u (extreem) last heeft van slaperigheid overdag, zodat het gevaar kan opleveren bij uw werk of in het verkeer. In dat geval is het een persoonlijke afweging maar kan het voor u beter zijn de Dreamstation te blijven gebruiken totdat een ander toestel geleverd wordt.

Gebruikt u de Dreamstation 2, dan kunt u die blijven gebruiken en is dit bericht niet van toepassing.

Wat gaat er nu gebeuren?
Philips gaat de apparaten omruilen en/of repareren. Dit verloopt via de firma van uw apparaat.