Darmpoliepen

Een poliep in de dikke darm is een woekering van het slijmvlies van de dikke darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt. Bovendien ontaardt vijf procent van de darmpoliepen in een tumor. Daarom worden ze preventief verwijderd.

Klachten darmpoliepen

Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • bloed in de ontlasting
  • een verandering in het ontlastingspatroon
  • een erg onregelmatige stoelgang
  • buikpijn
  • onverklaarbaar gewichtsverlies

Onderzoek darmpoliepen

Darmpoliepen worden ontdekt door de uitvoering van een dikkedarmonderzoek (coloscopie). Door een coloscoop (een flexibele slang met camera) het lichaam van de patiënt in te brengen, onderzoekt de arts het slijmvlies van de dikke darm. Via de coloscoop kunnen poliepen bijna altijd worden verwijderd.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker kunnen poliepen worden ontdekt. Het is dan niet altijd meteen duidelijk of het om goed- of kwaadaardige poliepen gaat.

Behandeling darmpoliepen

Wanneer een poliep zeer groot of kwaadaardig is (darmkanker) zal de chirurg een stuk darm moeten verwijderen tijdens een operatie in de buik.

Controle darmpoliepen

Omdat poliepen in de darm kunnen ontstaan wordt u als alle poliepen zijn verwijderd, na enkele jaren nogmaals gecontroleerd.