Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, vaak vooral van de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar de ziekte van Crohn kan op iedere plaats van het darmkanaal voorkomen.

Samen met colitis ulcerosa is het de belangrijkste chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal. Dat betekent dat de verschijnselen wel behandeld kunnen worden, maar de ziekte niet over gaat.

Meestal zijn de dunne en/of dikke darm getroffen, maar ook de mond of anus kunnen aangedaan zijn. De ontsteking van de darm bij de ziekte van Crohn heeft een grillig verloop. Het kan variëren van een snelle uitbreiding naar andere darmgedeeltes (acute fase) tot een relatief rustig beeld dat door de jaren heen weinig klachten geeft en nauwelijks behandeling nodig heeft.

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van deze ziekte. Het menselijk lichaam beschikt over verdedigingsmechanismen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Er zijn aanwijzingen dat bij de ziekte van Crohn dit verdedigingsmechanisme het eigen lichaam aanvalt, met een ontstekingsreactie het maag-darmkanaal als gevolg.

Klachten

Het klachtenverloop van de ziekte van Crohn verschilt per patiënt. Buikpijn, diarree en moeheid zijn de meest voorkomende klachten. Vaak houdt de ziekte van Crohn zich redelijk rustig, maar de klachten kunnen ook ineens opspelen. Dit noemt men een opvlamming van de ziekte. Tijdens een opvlamming ontstaan soms ook complicaties.

Diagnose

Het stellen van de diagnose duurt niet zelden enige maanden. Soms is het in het begin nog niet goed duidelijk of er inderdaad sprake is van een chronische darmontsteking. De ziekte van Crohn is onvoorspelbaar. Deze onvoorspelbaarheid maakt de ziekte erg ongrijpbaar en kan een grote impact hebben op het dagelijkse leven van de patiënt. De MDL-arts is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van de ziekte van Crohn. We geven uitgebreide informatie over de ziekte, maar bieden ook tips aan over leven met de ziekte van Crohn.