3 september 2016

6 fabels over hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht, die verschillende oorzaken kan hebben. Van de vele bekende tips om hoofdpijn tegen te gaan, is een groot deel onwaar. Yvonne Raaijmakers, hoofdpijnspecialist van Máxima MC geeft uitsluitsel over deze fabels.

 1. Stress geeft hoofdpijn
  Bij hoofdpijn wordt stress vaak als mogelijke oorzaak genoemd. Voor veel vormen van hoofdpijn is dit echter niet bewezen. Dat wil niet zeggen dat stress goed is voor de mens. Het kan op andere vlakken uiteraard nadelige gevolgen hebben. Stress kan wel van invloed zijn op het omgaan met en het beloop van chronische (hoofd)pijn.
 2. Massage helpt tegen hoofdpijn
  Masseren van de nek werkt natuurlijk ontspannend, maar helaas slechts voor korte tijd. Als behandeling voor spanningshoofdpijn of migraine is masseren niet zinvol. Zelfs voor hoofdpijn met nekproblemen als oorzaak, geldt dat bijvoorbeeld actieve houdingstherapie veel effectiever is.
 3. Acht uur slapen per nacht voorkomt hoofdpijn
  Een te korte nachtrust kan invloed hebben op het ontstaan van hoofdpijn, met name voor migraine. Maar niet iedereen heeft dezelfde slaapbehoefte. Wel is regelmaat in het slaappatroon belangrijk.
 4. Zonnebril helpt tegen hoofdpijn
  Veel mensen denken dat fel licht de oorzaak is van een migraineaanval. Dit is zeer waarschijnlijk een fabel. In een voorstadium van een migraineaanval is er al overgevoeligheid voor licht, daarna kondigt de echte hoofdpijn zich pas aan. Chronische hoofdpijnpatiënten ervaren wel vaker hinder van felle zon of een computerscherm.
 5. Dieet kan hoofdpijn voorkomen
  Vaak wordt gesuggereerd dat bepaalde voeding invloed heeft op migraineaanvallen. Chocolade, snoep en kaas zijn hiervan voorbeelden. Ook dit is nooit bewezen. Net als fel licht is de zucht naar zoet of vet voedsel een voorstadium van de migraineaanval.
 6. Paracetamol kan geen kwaad
  Paracetamol bij hoofdpijn kan in principe geen kwaad, maar veel mensen gebruiken het te vaak. Hierdoor kan een tweede hoofdpijnvorm ontstaan: medicatieovergebruikshoofdpijn. Kies daarom een passende behandeling van hoofdpijn. Voor zowel migraine als spanningshoofdpijn bestaan er middelen die bedoeld zijn ter preventie.

Informatiefolders, uitgegeven door het MMC
Spanningshoofdpijn
Chronische migraine
Leefstijladviezen voor mensen met hoofdpijn
Het hoofdpijnspreekuur door onze hoofdpijnspecialisten vindt elke maandagmiddag plaats in Eindhoven, met diezelfde middag een met u te bespreken behandelplan nadat de diagnose met u is besproken.