Gastric bypass

De meest uitgevoerde ingreep is de gastric bypass. Het gemiddeld gewichtsverlies bij een gastric bypass is 35-40% van het totale gewicht. Bij deze operatie wordt er een omleiding, ofwel ‘bypass’, gemaakt van de maag naar de dunne darm. Een gastric bypass is enerzijds een verkleining van de maag waardoor u minder veel voedsel kunt verdragen. Daarnaast wordt de dunne darm aangesloten op het voormaagje van de maag. Met die omleiding worden de verteringssappen omgeleid, daardoor wordt het ingenomen voedsel niet volledig verteerd. De sappen die ons voedsel verteren bereiken het voedsel op een andere plaats. Hierdoor worden niet alle calorieën in het lichaam opgenomen. Een gastric bypass wordt onder algehele verdoving uitgevoerd middels een kijkoperatie. De gastric bypass duurt ongeveer 55 minuten.

Gastric bypass operatie

Een Gastric Bypass procedure is een operatie waarbij de maag wordt verkleind tot een klein voormaagje (maagpouch) en daarnaast ook een omleiding van de dunne darm (Bypass) wordt verricht. De maag wordt eerst verkleind door middel van een langwerpig niet/snijapparaat tot een 50ml grote maag. Hierop wordt het begin van de dunne darm aangesloten. Het eten komt vanuit de slokdarm in de voormaag, loopt vervolgens door de dunne darm en dan pas komen de verteringssappen erbij. Door deze operatie kunnen patiënten minder eten en voedsel wordt minder goed opgenomen, mede hierdoor vallen ze af.

Dumpingklachten
Een bekend bijverschijnsel na een gastric bypass is de zogenaamde ‘dumping’. Dumping ontstaat doordat voedsel te snel in de dunne darm komt en daardoor snel wordt opgenomen in het bloed. Bij dumping voelt u zich algemeen onwel en u kunt u last hebben van onder andere hartkloppingen, zweten, duizeligheid, buikkramp, diarree. Bij dumpingklachten gaat u het best rustig zitten of liggen. De klachten verdwijnen normaal gesproken na ongeveer 30 minuten. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad.
Wanneer komt u in aanmerking voor een gastric bypass?
U komt in aanmerking voor de operatie wanneer u:

  • tussen de 18 en 65 jaar oud bent;
  • een BMI > 40 heeft, óf;
  • een BMI > 35 heeft in combinatie met aandoeningen veroorzaakt door het overgewicht (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterolgehalte en slaapapneu);
  • bereid bent om radicaal uw levenswijze en eetgewoonten te veranderen;
  • bereid bent om regelmatig op medische controle te gaan;
  • bereid bent om het gehele traject te doorlopen;
  • geen overmatig alcoholgebruiker bent.

Deze selectie is bedoeld om te bepalen of een operatie inderdaad de beste methode is om u te helpen. Als u in aanmerking komt voor de ingreep begeleiden wij u graag persoonlijk op weg naar een gezonde leefstijl.

Informatiepakket

Vraag gratis een informatiepakket van het obesitascentrum aan

Vraag het informatiepakket aan