28 oktober 2018

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleinende operatie?

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleinende operatie?

Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht en kan in veel gevallen verholpen worden met een maagverkleinende operatie. Deze behandeling is echter geen makkelijke weg. Daarom bekijken we eerst met je of opereren écht de enige en beste optie is. Chirurg François van Dielen vertelt over het belang van een goede intake.

“In ons centrum opereren we je alleen als dat echt de beste behandeling voor jou is en je er helemaal klaar voor bent. Bij een telefonisch intakegesprek bekijken we of je voldoet aan de voorwaarden van een maagverkleining. Daarna volgt een screeningsdag. Op één ochtend word je ontvangen door de obesitasverpleegkundige, fysiotherapeut, diëtist en psycholoog. Nog diezelfde dag overlegt het behandelteam en ontmoet je een collega-chirurg of mij. Heb je al eerder dieetpogingen ondernomen? Waar ging het toen mis? Hoe komt het dat je zwaarlijvig bent geworden? Ben je voldoende gemotiveerd om je leefstijl te veranderen? Dat zijn vragen waar we tijdens de screening rekening mee houden. We houden ons daarbij aan internationale richtlijnen en bekijken je persoonlijke situatie.”

Uitkomst
“Vervolgens overleggen we met je of je in aanmerking komt voor de operatie of dat er een geschiktere behandelmethode is. Bij groen licht overleggen we met je welk soort operatie er uitgevoerd gaat worden en volgt direct een groepsvoorlichting over het behandeltraject. Het is een spannend moment, maar belangrijk om te weten is dat de screeningsdag er niet is om je te beoordelen. We besluiten alleen om een negatief advies te geven voor de operatie, als we er echt in geloven dat je er op dat moment niet klaar voor bent, of omdat er betere mogelijkheden voor je zijn dan een operatie. Opereren doen we alleen als het niet anders kan.”

Gezonder leven
“We doen dit werk niet om mensen een mooier uiterlijk te geven. Dat zie ik als een bijkomstigheid. We doen dit zodat mensen gezonder en langer kunnen leven. Begrip tonen voor ieders persoonlijke situatie en mensen niet veroordelen omdat ze te zwaar zijn, vind ik erg belangrijk. Dagelijks een bijdrage leveren aan een gezonder leven, dat geeft mij als arts veel voldoening in mijn werk.”

Weten of je in aanmerking komt?
Bekijk met onze test of je volgens de internationale criteria in aanmerking komt voor een operatie.