8 maart 2021

MMC en VieCuri brengen zorg na maagverkleining dichter bij huis

Patiënten uit Noord-Limburg ontvangen nazorg van chirurg MMC in VieCuri

Na een maagverkleinende operatie in Máxima MC (MMC) krijgen patiënten langdurige nazorg en intensieve begeleiding, met als doel om de gezonde leefstijl te bevorderen en behouden. Dankzij een samenwerking tussen MMC en VieCuri Medisch Centrum kunnen patiënten uit Noord-Limburg de nazorg door de chirurg voortaan in het ziekenhuis in Venlo ontvangen. Zo worden deze patiënten na de operatie dichter bij huis begeleid.

Het obesitascentrum van MMC in Eindhoven begeleidt mensen met ernstig overgewicht op weg naar een gezond gewicht en een goede leefstijl. De zorg die bij MMC verleend wordt, is landelijk erkend op topklinisch niveau. Deze erkenning wil zeggen dat de patiëntenzorg excellent is. Daarnaast zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden en voeren de betrokken artsen wetenschappelijk onderzoek uit.

Intensief zorgtraject

MMC biedt een uitgebreid behandeltraject aan van vijf jaar, waarbij de patiënt intensief wordt begeleid. Onderdeel van dit persoonlijk zorgtraject is een maagverkleinende operatie. Na de operatie neemt de patiënt onder andere deel aan groepsbijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen met andere patiënten. Ook gaat de patiënt in de eerste twee jaar na de operatie elk half jaar op controle bij zijn of haar chirurg of verpleegkundig specialist. In de jaren daarna is deze medische controle één keer per jaar.

Chirurg komt naar de patiënt toe

“Als zorgverleners vinden we het belangrijk om patiënten goed te ondersteunen in dit intensieve behandeltraject. Zo zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om de zorg te verbeteren. Veel patiënten die we begeleiden, komen uit de omgeving van Venlo. Door de medische controles voor deze patiënten in VieCuri te verzorgen, komen we als het ware naar de patiënt toe. Dat is voor de patiënt gemakkelijker en zo heeft hij of zij minder reistijd”, vertelt chirurg Arijan Luijten van MMC. Frits Aarts, chirurg bij VieCuri vult aan: “Ik ben blij dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan betere zorg voor de patiënten uit onze regio. Het is een lang en intensief traject en op deze manier maken we het minder belastend voor de patiënt.” Dankzij de samenwerking met VieCuri kunnen de patiënten uit deze regio voortaan in Venlo terecht voor de medische controles na de operatie. Sinds 1 maart 2021 verzorgt de chirurg van MMC een maandelijks spreekuur in het VieCuri ziekenhuis in Venlo.