17 juni 2019

Inzet robotchirurgie bij blaaskanker in Máxima MC

Onlangs vond in Máxima MC (MMC) voor het eerst een blaaskankeroperatie plaats door middel van robotchirurgie. Met deze operatie is Máxima MC één van de eerste ziekenhuizen die de Senhance-robot inzet voor operaties bij blaaskanker. Máxima MC wil hiermee de urologische oncologische zorg naar het hoogste niveau tillen.

Blaaskanker is snelgroeiend, vaak agressief en fataal. Als er een spierinvasief kwaadaardig gezwel in de blaas wordt aangetroffen, wordt de blaas en bijbehorende lymfeklieren in zijn geheel verwijderd. In MMC wordt deze ingreep sinds 2008 gedaan middels een kijkoperatie: de laparoscopische radicale cystectomie. Wij zijn het enige centrum in Nederland dat de innovatieve operatiemethode ‘laparoscopische radicale cystectomie’ (LCR) verricht bij een blaasverwijdering. De operatierobot gaat nu ingezet worden bij deze complexe kijkoperatie.

Nog nauwkeurig met de operatierobot

Als landelijk koploper op het gebied van kijkoperaties kan de veelbelovende robottechniek in MMC niet ontbreken. Bij deze operatietechniek maakt de uroloog gebruik van een op afstand bestuurbare operatierobot, waarbij de robot de bewegingen van de operateur vertaalt met enorme precisie.


Sneller herstel en minder complicaties
Een blaasverwijdering is een complexe en grote operatie met veel kans op complicaties en een langdurig herstel. Opereren met kijkoperatie, en nu met de operatierobot zorgt ervoor dat de patiënt minder bloed verliest, sneller herstelt, met minder complicaties en een veel snellere genezing van de (kleine) wondjes. Hierdoor hoeft de patiënt minder lang in het ziekenhuis te blijven, herstelt hij beduidend sneller en is de ingreep een stuk minder pijnlijk en belastend.

Gerichte behandeling in één centrum
Alle zorg rondom de blaaskanker, van diagnostiek tot behandeling, nazorg en palliatieve behandeling is gevestigd in het Máxima Oncologisch Centrum (MOC). Met deze operatie is Máxima MC één van de weinige centra in Nederland die naast de prostaatverwijdering de Senhance-robot inzet voor operaties bij blaaskanker. Het is erg belangrijk dat deze ingreep wordt verricht door ervaren chirurgen die deze ingreep vaak uitvoeren en omringd zijn door een ervaren behandelteam. Máxima MC wil hiermee de urologische oncologische zorg naar het hoogste niveau tillen.

Lees meer over:
blaaskanker
operatierobot