20 juni 2019

Immunotherapie eerste behandeloptie uitgezaaide nierkanker

Sinds kort is het mogelijk om immunotherapie als eerste behandeloptie in te zetten bij uitgezaaide nierkanker. Máxima MC kan deze behandeling aan patiënten geven. Als de behandeling met immunotherapie aanslaat, kan de ziekte soms langdurig onder controle worden gehouden.

Als nierkanker is uitgezaaid, wordt op basis van het type nierkanker en de uitgebreidheid van de tumor, bekeken welke behandelmogelijkheden er zijn. Deze mogelijkheden worden besproken in het multidisciplinair overleg (MDO). Hierbij zijn alle zorgverleners die met nierkanker te maken hebben vertegenwoordigd. Eén van de behandelopties is immunotherapie; een behandeling met medicijnen die het eigen afweersysteem versterkt om kankercellen te herkennen en vernietigen. Máxima MC is gespecialiseerd in de behandeling met immunotherapie.

Immunotherapie als eerste behandeloptie

“Een nieuwe ontwikkeling is dat we immunotherapie als eerste behandeloptie kunnen inzetten bij uitgezaaide nierkanker, in plaats van de huidige behandeling met tabletten”, vertelt internist Wouter Dercksen. “Het gaat dan om mensen met een vorm van uitgezaaide nierkanker waarbij we verwachten dat deze snel ernstiger zal worden.”

Nierkanker onder controle houden

“Als de immunotherapie aanslaat, kan het langdurig resultaat opleveren voor de patiënt. Door deze behandeling is het eigen afweersysteem soms weer in staat om kankercellen te herkennen en te vernietigen, waardoor de ziekte soms langdurig onder controle kan worden gehouden. Zelfs is het in bepaalde gevallen – bij gunstig resultaat – mogelijk om de behandeling te stoppen. Dat was met de tabletten niet mogelijk.”