27 november 2019

Koken met kankerpatiënten om hun smaak te verbeteren

Door het gebruik van medicijnen of behandelingen kan de smaak van patiënten met kanker soms ingrijpend veranderen of verdwijnen. Als smaakverhoudingen verstoord raken is het mogelijk om met verschillende smaakoplossingen de smaak, geur en prikkeling terug te vinden. Tijdens de workshop en proeverij gaan patiënten in Máxima MC (MMC) aan de slag om gerechten anders op smaak te brengen.  

De ziekenhuiskeuken is gevuld met vijf patiënten en hun naasten, die samen met de koks druk bezig zijn met het bereiden van verschillende hapjes. Naast het keukenblok is de tafel mooi gedekt om de zelf gemaakte gerechten te proeven. “De patiënten kregen eerst een stukje theorie, daarna gingen we aan de slag met de gerechtjes en ze natuurlijk proeven. De gerechten die we hier bereiden, kunnen patiënten ook gemakkelijk thuis maken. Op deze manier leren ze ook om thuis het eten aan te passen om beter te eten en te genieten van het eten”, vertelt kok Maurice Saive.

Patiëntenmaaltijden

De koks, diëtisten en verpleegkundige van de oncologische dagbehandeling hebben een cursus gehad over smaakoplossingen bij deze doelgroep. Wanneer een patiënt tijdens het verblijf in het ziekenhuis aangeeft dat de maaltijden niet meer smaken of iemand geregeld maaltijd laat staan, kan dat een signaal zijn om het smaakoplossingsproces in te zetten. Bij verschillende gerechten wordt de persoonlijke smaak en smaakoplossing toegepast. De cursus heeft inzicht gegeven in wat smaak kan doen voor een patiënt. “Ik merk zelf al dat ik patiënten anders voorlicht als ik hoor dat ze smaakverandering hebben”, geeft diëtist Debbie van der Lee aan.

Voor een sfeerimpressie zie onze story op instagram