21 mei 2021

MMC vraagt aandacht voor longkanker tijdens White Ribbon Tour

Op vrijdag 21 mei 2021 fietsen en wandelen longkankerpatiënten, naasten, nabestaanden, longartsen, verpleegkundigen, arts-onderzoekers, studenten en andere enthousiaste deelnemers ‘The White RibbonTour’ om het witte lint voor longkanker door te geven. Ook Máxima MC (MMC) neemt deel aan deze actie. Bestuursvoorzitter Jan Harm Zwaveling, longartsen Joost Janssen en Arjen van Henten en patiënt Twan van der Heijden gaan vanuit MMC fietsend een wit lint overbrengen naar het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Met dit initiatief willen we ‘awareness’ voor longkanker vergroten met de boodschap: Iedereen met longen kan longkanker krijgen en niemand verdient longkanker.

Tijdens de tour worden in meer dan 30 ziekenhuizen in Nederland witte lintjes uitgedeeld. Met dit evenement wordt aandacht gevraagd voor longkanker Initiatiefnemer is Niels Harthoorn, patiënt in het Erasmus MC die op zijn 20ste de diagnose longkanker kreeg. Hij heeft met zijn behandelaars van het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam dit mooie initiatief opgezet.

Daarnaast wordt geld opgehaald voor gepersonaliseerde (long)kankerbehandelingen. Want uiteindelijk is deze tocht ook een voorbereiding op de beklimming van de Stelviopas voor Stelvio for Life, een uitdaging die het White Ribbon Tour NL team op 28 augustus 2021 aan gaat. Al het opgehaalde geld gaat via Stelvio for Life naar het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Dit samenwerkingsverband zet zich in om voor iedere kankerpatiënt DNA-onderzoek van de tumor mogelijk te maken. Het opgehaalde geld komt dus volledig ten goede aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelingen voor patiënten met kanker.

Dit initiatief wordt ondersteund door de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en de Nederlandse Longartsenvereniging (NVALT).