20 maart 2023

Vier nieuwe kappen voor hoofdhuidkoeling dankzij donatie aan MOC

Henk de Haas, oncologie verpleegkundige

Vorig jaar juni ontving het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) een cheque van bijna 17 duizend euro van Son en Breugel Samen Sterker. Onlangs heeft het MOC nog een extra donatie van €2.000,- van S&B Samen Sterker ontvangen. Eén van de investeringen die het MOC met dit bedrag gaat doen, is de aanschaf van vier nieuwe kappen voor hoofdhuidkoeling. Henk de Haas, oncologie verpleegkundige: “We gebruiken deze kappen om de hoofdhuid van patiënten te koelen. Hiermee vergroten we de kans op haarbehoud tijdens chemobehandeling”.

“Dat je tijdens een chemobehandeling haar verliest is voor de meeste mensen bekend”, vertelt Henk. “Maar dat er methodes zijn om het haar te behouden, weten mensen vaak niet. De koeltechniek die wij gebruiken bij chemobehandeling is één van deze methodes. We gebruiken de koelkappen om de hoofdhuid van de patiënt te koelen, voor, tijdens en na de chemobehandeling. Hierdoor ontstaat er een minimale doorbloeding in de hoofdhuid. Dit voorkomt beschadiging van de haarwortels door de chemotherapie. En dat vermindert de kans op haaruitval.”

Haarverlies minimaliseren

Een patiënt van het oncologisch centrum ondergaat momenteel een chemobehandeling en combineert dit met hoofdhuidkoeling. Patiënt: “Het is spannend. Je weet niet hoeveel haar er uit gaat vallen. Toen ik hoorde dat ik chemotherapie zou krijgen, was mijn eerste gedachte; ik word kaal. Toen vertelde mijn casemanager dat er veel mogelijk is om haarverlies te beperken. Dat wist ik niet. Inmiddels heb ik vier chemobehandelingen achter de rug, en ik heb nog haar. Het is wel minder dan dat het eerst was, ook ik ben haren verloren. De koelbehandelingen behouden je haar namelijk niet voor 100 procent. Dat wist ik van tevoren. Maar het feit dat ik nog haar heb doet veel voor mijn eigenwaarde. Je staat op, kijkt in de spiegel en ziet jezelf. Mét haar.”

Bijzonder proces

“Hoofdhuidkoeling is een bijzonder proces om patiënten bij te begeleiden”, vertelt Henk. “Vooral de eerste reeks behandelingen is voor de meeste mensen echt even doorbijten. Je gaat sowieso haren verliezen, ook al kiezen we voor hoofdhuidkoeling. Dat is confronterend en onzeker. Je weet niet hoeveel haar je nog kwijtraakt. Sommige mensen kiezen er daarom voor om het haar helemaal af te scheren. Dan weten ze in ieder geval waar ze aan toe zijn. Anderen nemen hier geen genoegen mee; zij willen er alles aan doen om het haar te behouden. Soms zien ze in het laatste traject van de chemotherapie dat de haargroei alweer begint. Later krijg ik dan wel eens van patiënten te horen dat ze zo blij zijn dat ze toch  doorgegaan te zijn met hoofdhuidkoeling. ‘Zonder jullie steuntje in de rug was ik ermee gestopt’, vertelde een patiënt me laatst. Zulke reacties achteraf maken het werk extra bijzonder.”

Verdere besteding donatie

De rest van het geldbedrag wordt door het MOC besteed aan prehabilitatieIntegrative Medicine en het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dit wordt ondersteund door het Máxima MC Fonds. Dit fonds bevordert en stimuleert nieuwe ontwikkelingen binnen Máxima MC.