19 februari 2019

Nieuwe oplossing bespaart glaucoompatiënt operatie

Een minuscuul kunststof buisje vermindert de oogdruk bij glaucoom

De oogartsen van Máxima MC zetten een nieuwe behandelmethode in om patiënten met glaucoom te behoeden voor verergering van hun aandoening. Een minuscuul kunststof buisje in het oog zorgt ervoor dat de oogdruk vermindert. Oogarts Hommersom heeft zich deze techniek eigen gemaakt: “Hiermee besparen we patiënten een ingrijpende operatie.”

Tot nu toe waren patiënten met glaucoom veroordeeld tot het levenslang druppelen van medicijnen. Vaak gaat het om verschillende medicijnen die dagelijks of tweemaal daags moeten worden gebruikt. Oogarts Hommersom: “Het druppelen is een lastig klusje, niet iedereen kan het zelf. We zien dan ook dat het voor veel mensen lastig vol te houden is.” Werken die medicijnen niet (meer) voldoende, dan was voorheen de enige andere optie een laserbehandeling of een ingrijpende oogoperatie met hoge risico’s op complicaties.

Nieuwe oplossing

De nieuwe methode levert in veel gevallen een beter resultaat op en is snel en veilig aan te brengen. Hommersom is blij om deze aan zijn patiënten te kunnen aanbieden: “We plaatsen een minuscuul kunststof buisje, een zogenoemde stent, in het oog. Hierdoor kan het vocht beter weg en vermindert de oogdruk met 20 – 30%. De patiënt voelt hier niets van, kan dezelfde dag weer naar huis en hoeft vaak minder oogdruppels te gebruiken dan voor de operatie.” De methode is speciaal bedoeld voor patiënten met de meest voorkomende vorm van glaucoom: open kamerhoekglaucoom. Vooralsnog komen alleen patiënten in aanmerking die ook een staaroperatie nodig hebben. Hun staaroperatie duurt dan maar tien minuten langer. Dit voorkomt een extra operatie.

Glaucoom

De oogziekte glaucoom is één van de vijf meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen boven de 40 jaar oud. Een slechte afvoer van het oogvocht zorgt bij deze aandoening voor een te hoge druk op de oogzenuw. De verbinding tussen het oog en de hersenen loopt daardoor langzaam permanente schade op. De meeste mensen die lijden aan glaucoom merken dat in het begin nog niet. Het zicht aan de randen van het beeld wordt gedurende de tijd langzaam wazig. Het lijkt alsof je door een steeds kleinere koker kijkt. Als glaucoom niet behandeld wordt, leidt het uiteindelijk tot blindheid.

De iStent wordt al jaren toegepast in andere delen van de wereld. Sinds kort vindt de operatie ook in enkele ziekenhuizen in Nederland plaats. In Brabant vanaf nu in Máxima MC. Oogartsen die de operatie uitvoeren zijn hiervoor speciaal opgeleid.