Schouderpijn

Pijn aan de schouder komt vaak voor. Dat komt vooral omdat de schouder een gewricht is met veel verschillende spieren.

De schouder bestaat uit vier onderdelen: de schouder, de bovenarm, het schoudergewricht en de schouderspieren en –pezen. Het schoudergewricht is een bijzonder gewricht. Het laat namelijk een draaiing van 360 graden toe, waardoor het gevoelig is voor schade en problemen. Schouderpijn behoort tot één van de mogelijke gevolgen hiervan.

Symptomen

De pijn bevindt zich rond het schoudergewricht, maar kan ook uitstralen naar de schouderbladen, nek, elleboog en vingers. Door de pijn kunt u uw arm niet goed bewegen. Het belemmert uw dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld het kammen van uw haren of het aankleden. Ook ’s nachts kunt u veel last hebben van schouderpijn.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor pijn in uw schouder, zoals:

  • Een peesontsteking of peesscheuring in de schouder. Dit komt voort uit overbelasting, door slijtage of door een plotseling gebeurtenis of ongeval;
  • Een slijmbeursontsteking in de schouder;
  • Een frozen shoulder;
  • Beklemde zenuwen. Als een zenuw door een verkeerde beweging klem komt te zitten, dan zorgt dit voor veel pijn. De zenuw blijft namelijk aan de hersenen doorgeven dat er sprake is van pijn is;
  • Schouderinstabiliteit;
  • Een stijve nek door kouvatten, wat uitstraalt naar de schouder.

Onderzoek

Door middel van lichamelijk onderzoek wordt gezocht naar een oorzaak voor de schouderpijn. Daarna kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals het maken van röntgenfoto’s.

Behandeling

Het is raadzaam om rust te houden en overbelasting te vermijden. Daarnaast is fysiotherapie in overleg met de huisarts mogelijk om de stabiliteit, spiersterkte en beweeglijkheid te verbeteren.

Bij een stijve nek kunnen het oprekken van de hals en gedoseerde draaibewegingen van de hals de pijnklachten doen verminderen. Ook warmtepakkingen op de schouder en nek doet de pijn verlichten.

Het komt ook vaak voor dat overgegaan wordt tot injecties in de schouder om zo de ontsteking te verhelpen. In sommige gevallen is een ingreep noodzakelijk.