31 januari 2020

Orthopedisch chirurg benoemd tot associate professor TU/e

Knie

Dr. Rob Janssen, orthopedisch chirurg in Máxima MC, is benoemd tot associate professor aan de faculteit Biomedical Engineering van de TU Eindhoven (TU/e). Hier bekleedt hij met ingang van dit jaar de leerstoel ‘knee reconstruction’.

De leerstoel is opgericht voor wetenschappelijk onderzoek naar chirurgie aan de kruisbanden en het kraakbeen. Met het verder ontwikkelen van de bestaande operatietechniek kunnen mensen uiteindelijk beter sporten, en lopen zij minder snel opnieuw schade op.

Eerder werd Janssen al benoemd tot lector value based health care aan Fontys Hogescholen. Hij combineert beide wetenschappelijke functies nu met de patiëntzorg en zijn taken als opleider in Máxima MC. “Ik zie dit als een verlengstuk van mijn werk als orthopedisch chirurg om onze patiënten steeds beter te kunnen helpen.”

Kruisbandexpert
Janssen is landelijk expert op het gebied van kruisbandreconstructies. Naast volwassenen behandelt hij steeds vaker kinderen met kruisbandletsel. Volgens hem een bijzondere groep: “De kans op herhaling van een kruisbandruptuur is bij kinderen veel groter dan bij volwassenen. Kinderen zijn daarin kwetsbaarder. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken hoe we de behandeling voor hen kunnen optimaliseren.” Ook onderzoekt hij met de TU/e de inzet van augmented reality bij operaties, om in de toekomst de dosis röntgenstraling bij kinderen te kunnen beperken.

Centrum voor kinderorthopedie
De zorg voor kruisbandletsels van Máxima MC is vorig jaar landelijk erkend op topklinisch niveau. Bovendien is het ziekenhuis een Europees erkend expertisecentrum voor kinderkruisbandletsels. “Kinderen vanuit heel Nederland worden hier behandeld. Er is dankzij de kinderorthopeden hier ook veel ervaring aanwezig met het groeiproces, een belangrijk aspect als het gaat om het behandelen van de kruisbanden.”