Nek- en rugpijn

Vrijwel alle volwassenen (60-90%) heeft wel eens te maken met lage rugpijn. Als de klachten minder dan een maand bestaan, spreekt men van acute lage rugpijn. Bij een duur van een tot drie maanden spreekt men van subacute lage rugpijn. Wanneer de klachten langer dan drie maanden bestaan, spreken we van chronisch lage rugpijn. Van de mensen die acute lage rugpijn krijgen, is bij de helft de pijn binnen een week weer over en bij 95% is die pijn binnen drie maanden weer voorbij.

Pijn facetgewrichten
Irritatie van zenuwtakjes van de gewrichtjes tussen de wervels (facetgewrichten) kan chronische nek- en of rugpijn veroorzaken. Dit kan uitstralende pijn veroorzaken. Pijn in de nek kan uitstralen naar de schouder en/of het hoofd. Pijn in de bovenrug kan uitstralen naar de flank. Pijn in de onderrug kan
uitstralen naar de lies, heup en het bovenbeen. Strek- en draaibewegingen verergeren vaak de klachten, net als lang zitten, staan en slenteren.

Oorzaak nek- en rugpijn

Bij minder dan 5% van de mensen met lage rugpijn is er een specifieke oorzaak aan te wijzen. Dit kan bijvoorbeeld een hernia zijn of een forse verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar.
Een andere oorzaak kan verkleving en/of littekenweefsel rondom een zenuwwortel zijn. Deze rugpijn zorgt voor uitstralende pijn naar het been. Afhankelijke van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar en bepaald deel van het been.
Bij de overgrote meerderheid van patiënten met chronisch lage rugpijn is geen duidelijk oorzaak aan te wijzen. Dan is er sprake van aspecifieke lage rugpijn.

Onderzoek nek- en rugpijn

Vaak is er wel op en röntgenfoto, een CT-scan of een MRI-scan te zien dat er ‘slijtage’ verschijnselen zijn.

Behandeling nek- en rugpijn

Zoals de meeste chronische pijnsyndromen kan men deze op verschillende manieren behandelen:

Proefblokkade
Om te achterhalen of de facetgewrichten inderdaad de pijn veroorzaken kan er een proefblokkade worden gedaan. De zenuwtakjes worden tijdelijk verdoofd met een kortwerkende pijnstiller. Vermindert deze verdoving duidelijk uw pijn dan volgt de RF (radiofrequente) denervatie.

Epiduraal blokkade
De epiduraal blokkade is er op gericht de pijn te verminderen vanuit de wervelkolom of in een bepaalde zenuwwortel. Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, hoog in de rug bij de borstwervels, lage rug of het stuitje.

PRF behandeling
Door middel van PRF (gepulseerde radiofrequente stroom) wordt de zenuw behandeld, waardoor de pijnprikkel wordt geremd en u minder pijn gaat ervaren.

Epidurale adhesiolysis
Bij een epidurale adhesiolysis, ook wel RACZ behandeling, wordt geprobeerd inwendige verklevingen en/of littekenweefsel los te maken (epidurale adhesiolysis) door het inspuiten van een combinatie van medicijnen.

Andere behandelopties zijn geneesmiddelen, ondersteunend (fysiotherapie/TENS), invasief (priktechnieken) en door middel van revalidatie en/of gedragstherapie. Bij cervicobrachialgie gaat de pijn uit van de onderste nekwervels terwijl bij cervicogene hoofdpijn juist de bovenste nekwervels betrokken zijn.

Resultaat behandeling

Mogelijk merkt u binnen een aantal dagen al het effect van de behandeling. Sommige behandelingen hebben meerdere weken de tijd nodig om te gaan werken. Na een aantal weken wordt een controleafspraak gemaakt om het resultaat van de behandeling te beoordelen en
wordt zonodig verdere behandeling met u besproken.