DISH (Diffuse Idiopathische Skeletale Hyperostose)

DISH is een reumatische aandoening waarbij teveel bot wordt aangemaakt, met name rond de wervelkolom. Dit gebeurt op plaatsen waar pezen of banden aan het bot hechten. Gevolg is dat er pijn en stijfheid in de gewrichten ontstaat.

DISH staat voor ‘diffuse idiopathische skeletale hyperostose’ en wordt ook wel de ziekte van Forestier genoemd. De aandoening komt vooral voor bij mannen die ouder zijn dan vijftig jaar.

Symptomen

Pijn en stijfheid in de rug, vooral ’s ochtends en na langdurige periodes in dezelfde houding. Soms keren de klachten ’s avonds terug. DISH komt met name rond de wervelkolom voor, maar kan ook op andere plaatsen in het lichaam ontstaan. Voorbeelden zijn de hiel, knie, elleboog of schouder. De pijn en stijfheid bevindt zich dan op deze plaatsen.

Oorzaak

De oorzaak van DISH, ofwel de ziekte van Forestier, is niet bekend.

Onderzoek

Omdat de klachten van DISH lijken op die van de ziekte van Bechterew en artrose is na lichamelijk onderzoek nog aanvullend onderzoek nodig. Bloedonderzoek kan eerder genoemde ziekten uitsluiten. Meestal volgt ook een röntgenonderzoek.

Behandeling

De behandeling van DISH is met name gericht op het verlichten van pijn en stijfheid en het behouden van de beweeglijkheid van de wervelkolom en gewrichten. Warmte, het doen van oefeningen en bewegen dragen hieraan bij. Andere mogelijkheden zijn fysiotherapie, podotherapie en het voorschrijven van pijnstillers door uw arts.

 

Wilt u meer weten over DISH ? Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl.