23 augustus 2019

Eerste neuroloog / somnoloog in slaapcentrum van Máxima MC

Neuroloog Theo van den Steenhoven behaalt Europees erkende titel

Neuroloog Theo van den Steenhoven van Máxima MC (MMC) mag zich voortaan, naast neuroloog, ook somnoloog noemen nadat hij het Europees examen Slaapgeneeskunde met succes heeft afgelegd. “Vaak is er sprake van meerdere slaapstoornissen tegelijkertijd die een bredere aanpak behoeven”. Daarom werken binnen het slaapcentrum van Máxima MC (MMC) meerdere specialisten met elkaar samen.

Eén op de vier
Recent publiceerde het CBS slaapstatistieken waaruit blijkt dat een op de vier Nederlanders zegt te kampen met slaapproblemen. In 2017 was dat nog een op de vijf. Bijna de helft van deze mensen wordt daardoor belemmerd in het dagelijks functioneren. Hierdoor is er een hoger risico op fouten en ongevallen. Tegelijkertijd blijkt het belang van een goede slaap steeds groter. Slaapstoornissen en chronisch slaaptekort verhogen het risico op het krijgen van een hartaanval en/of hartfalen, een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk, een beroerte of diabetes type 2. Ook komt depressie en burn-outklachten vaak voor bij mensen met chronisch slaaptekort, en hebben mensen met een depressie vaker slaapproblemen.

Behandeling van slaapproblemen
De behandeling van slaapproblemen vraagt om een brede blik. Slaapproblemen kunnen namelijk veel en vaak ook meerdere oorzaken hebben. In het slaapcentrum van MMC werken longarts, keel-, neus-, oor-arts, neuroloog en kaakchirurg dan ook nauw samen. De titel van Van den Steenhoven voegt daar een brede kennis op alle gebieden van slaapgeneeskunde aan toe. Een somnoloog heeft kennis van alle aspecten, zoals ademhalingsafhankelijke slaapstoornissen (zoals slaapapneu), bewegingsstoornissen in de slaap, parasomnie (onwenselijke gebeurtenissen in de slaap zoals slaapwandelen) of REM-slaap gedragsstoornissen (het uitleven van dromen tijdens de REM-slaap), neurologische en psychiatrische slaap-waakstoornissen en slaap-waakstoornissen bij kinderen.

Select gezelschap
In Europa mag slechts een select gezelschap de titel somnoloog voeren. Het examen is bedoeld voor ervaren slaapgeneeskundigen die hun sporen binnen het vakgebied hebben verdiend. De meeste somnologen zijn verbonden aan speciale ‘derdelijns’-instellingen. Deze gespecialiseerde centra komen pas in beeld nadat een patiënt met slaapproblemen is doorverwezen vanuit het ziekenhuis. In de regio is Van den Steenhoven de enige neuroloog / somnoloog in de ‘tweedelijn’, in een algemeen ziekenhuis. Naast Van den Steenhoven beschikt het slaapcentrum van Máxima MC ook over een longarts / somnoloog en een somnotechnoloog.

Afspraak maken? Bel 040 – 888 84 10