Kromstand van de penis

De ziekte van Peyronie (kromstand van de penis) is een goedaardige afwijking aan de penis met onbekende oorzaak. Bij deze aandoening treedt er verharding op van de bindweefsellaag rondom de zwellichamen van de penis. Hierdoor gaat de penis krom staan.

De penis bestaat uit twee zwellichamen, die beiden zijn bedekt met een laagje bindweefsel. Bij de ziekte van Peyronie ontstaat overmatig bindweefsel in de bindweefsellaag van een zwellichaam. Hierdoor kan het zwellichaam tijdens erectie op die plek niet in gelijke mate meerekken met het andere zwellichaam. Daardoor treedt er een kromming op.

Symptomen kromstand van de penis

De symptomen van de ziekte van Peyronie zijn een voelbare verharding in de wand van de penis en een verkromming van de penis en pijn tijdens een erectie. De kromstand kan zo ernstig worden dat hierdoor geslachtsgemeenschap bemoeilijkt wordt. Bij 40-50% van de patiënten treden erectiestoornissen op. Een zekere mate van verkorting van de penis behoort eveneens tot het ziektebeeld.

Oorzaak kromstand van de penis

De oorzaak van de ziekte van Peyronie is onbekend. Soms is de ziekte mogelijk verwant aan de ziekte van Dupuytren waarbij overmatig bindweefsel in de pols ontstaat en de ziekte van Ledderhose, waarbij overmatig bindweefsel in de voetzolen ontstaat.

Onderzoek kromstand van de penis

Bij lichamelijk onderzoek is de verharding vaak goed te voelen. Soms wordt een echo van de penis gemaakt. Verder wordt u gevraagd een foto van de penis in erectie mee te brengen om een goed beeld te krijgen van de kromstand.

Behandeling kromstand van de penis

Nesbitt operatie

Mocht door kromming van de penis geslachtsgemeenschap niet meer mogelijk zijn dan kan een Nesbitt operatie uitkomst bieden. Voorwaarden zijn dat de pijn verdwenen is en de kromstand tenminste zes maanden stabiel is.

Deze operatie gaat altijd gepaard met een besnijdenis, ofwel het verwijderen van de voorhuid. De uroloog brengt de penis kunstmatig in erectie, door deze op te spuiten met water. Hierdoor is goed te zien op welke plaats de penis gecorrigeerd moet worden. Daar wordt een wigje van de bindweefsellaag verwijderd en gehecht, waardoor de penis weer recht komt te staan. Hierdoor kan de penis 1-2 centimeter korter worden.

Aan het einde van de ingreep wordt de kunstmatige erectie herhaald, zodat de uroloog de nieuwe stand kan beoordelen. Daarna wordt een drukverband aangelegd. Het is belangrijk om te realiseren dat het resultaat niet altijd kaarsrecht is, maar functioneel recht.

Weghalen verharding

In sommige gevallen wordt er gekozen voor het weghalen van de verharding, waardoor een ‘gat’ ontstaat in het zwellichaam. Dit moet vervolgens opgevuld worden met een stukje kunstmateriaal. Deze operatie voeren we in Máxima MC niet uit. Mocht dit voor u de beste behandeling zijn, dan verwijzen wij u door naar een ander ziekenhuis.

De mannenpoli

Speciaal voor mannen met urologische klachten is er binnen Máxima MC, locatie Eindhoven een mannenpoli. Hier houdt uroloog Eveline Broers, samen met gespecialiseerd verpleegkundigen, spreekuur. Erectieproblemen, hormonale problematiek (overgangsklachten), afwijkingen aan de penis, pijnklachten in het gebied van de geslachtsorganen en vruchtbaarheidsproblemen worden er onderzocht en behandeld. De mannenpoli werkt nauw samen met onze polikliniek seksuologie.