23 februari 2018

MMC test innovatief urologisch thuisonderzoek

Een nieuwe, innovatieve methode maakt het voor patiënten mogelijk om niet meer in het ziekenhuis, maar thuis een flowmetrie uit te voeren. Dit urologische onderzoek, waarbij de functie van de blaas wordt getest, kan hierdoor op een rustig, zelfgekozen moment uitgevoerd worden. De methode genaamd Homeflow wordt momenteel op de afdeling urologie in Máxima MC (MMC) getest.

Een flowmetrie wordt onder andere uitgevoerd bij (verdenking op) prostaataandoeningen, terugkerende blaasontstekingen, incontinentie, plasproblemen bij kinderen en aandrangklachten. “Eigenlijk bij iedereen met plasklachten, waarvan de zorgverlener meer informatie wil over de hoeveelheid urine en de straalkracht”, legt uroloog Eveline Broers uit. “Nu nemen patiënten, op verzoek van de uroloog, plaats op een speciale flowtoilet in MMC. Voor hen is het echter fijner als zij het onderzoek in hun eigen omgeving, op een zelfgekozen moment uit kunnen voeren.” De Homeflow van het bedrijf Minze kun je in ieder toilet hangen. De gegevens van het onderzoek, zoals de straalkracht, worden via bluetooth automatisch naar een online portal gestuurd. Daar kan de arts de gegevens bekijken. Ook kan de patiënt via een app zelf de hoeveelheid geplaste urine aangeven en wat hij of zij gedronken heeft. Nu gebeurt dit laatste nog op papier.

Toekomstgericht
“Een innovatieve methode, waarbij de patiënt de regie heeft”, vat Broers samen. Naast het voordeel voor de patiënt levert het de urologen ook een voordeel op. “Doordat patiënten in een fijne omgeving naar het toilet gaan, krijgen wij waarschijnlijk representatievere resultaten. Er is dan namelijk minder druk. Bovendien hoeft een patiënt niet meer met maatbekers te meten hoeveel hij of zij gedronken en geplast heeft, maar berekent de app dit automatisch. Dat is nauwkeuriger dan het aflezen van een maatbeker. Om deze redenen wilden we graag meewerken aan het ontwikkelen van het systeem, door dit in MMC te testen. Tijdens meerdere testdagen is onder andere de patiëntvriendelijkheid en het gebruikersgemak getest.”

Broers is vanuit het project Slimmer Leven – waarvan MMC partner is – bekend geraakt met het innovatieve idee van de start-up Minze. Het project Slimmer Leven helpt bij het ontwikkelen en aanmoedigen van technologische innovaties in de zorg.