Pijn bij het plassen

Pijn bij het plassen is een veel voorkomende klacht. Het wordt ook vaak beschreven als een brandend gevoel tijdens het plassen. Dit is het meest voorkomende symptoom van een urineweginfectie of blaasontsteking.

Bij mannen komen infecties van de urinewegen minder vaak voor dan bij vrouwen. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft last van pijn bij het plassen. Veel vrouwen krijgen tenminste één keer in hun leven een urineweginfectie. Vooral vrouwen na de menopauze en vrouwen in de leeftijd van 20-25 jaar, die beginnend seksueel actief zijn, hebben een verhoogd risico. Bij mannen kan pijn bij het plassen worden veroorzaakt door een plasbuisontsteking, welke veelal wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening.

Oorzaak pijn bij het plassen

Urineweginfectie
Bij vrouwen komt pijn bij het plassen vaak door een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking. Klachten zijn een stekende pijn in de (onder)buik en/of onderrug. Ook moet u bij een blaasontsteking heel vaak per dag plassen, meestal maar kleine beetjes.

Bij mannen kan de infectie behalve in de blaas ook in de plasbuis of in de urineleiders aanwezig zijn. Bij mannen is vaak de prostaat ook ontstoken. Wanneer een blaasontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan een nierbekkenontsteking ontstaan. Bij een blaasontsteking is er sprake van pijn bij het plassen en plast u steeds kleine beetjes. Daarnaast kunt u pijn in de rug of onderbuik ervaren. Een prostaatontsteking geeft ook pijn in het gebied tussen de balzak en de anus.

Seksueel overdraagbare aandoening
Een seksueel overdraagbare aandoening is een andere oorzaak van pijn bij het plassen. Voorbeelden hiervan zijn herpes genitalis, trichomoniasis, gonorroe of chlamydia.

Prostaataandoeningen
Prostaataandoeningen zoals een prostaatontsteking, prostaatvergroting of prostaatkanker kunnen ook leiden tot pijn bij het plassen. Veel mannen boven de vijftig jaar hebben een goedaardige vergroting van de prostaat. Symptomen die hierbij kunnen optreden zijn vaak moeten plassen (vooral ’s nachts), moeite met plassen, een zwakke of onderbroken urinestraal hebben, pijnlijk plassen of een branderig gevoel tijdens het plassen. In het uiterste geval kan er een totale stop optreden en kan de patiënt helemaal niet plassen. Als dit gebeurt krijgt hij tijdelijk een katheter.

Vaginale schimmelinfectie
Bij een vaginale schimmelinfectie is er sprake van meer vaginale afscheiding dan normaal en deze kan wit of gelig van kleur zijn. U kunt ook last hebben van een branderig of jeukend gevoel in de vagina en de huid rond de vagina kan aangedaan zijn, waarbij roodheid en (heftige) jeuk kunnen optreden.

Ontsteking van de vagina
Een ontsteking aan de vagina ontstaat door een allergische reactie op bepaalde chemische stoffen of materialen zoals zeep, gekleurd of geparfumeerd toiletpapier, jodium vaginale sprays, wasmiddelen, zaaddodende middelen, condooms, badschuim, of geurstoffen.

Endometriose
Pijn bij het plassen is één van de symptomen die kunnen optreden bij endometriose. Een veel voorkomende aandoening van de vrouwelijke voortplantingsorganen en de belangrijkste oorzaak van chronische pijn in het bekken bij vrouwen. Het is een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte zich hecht aan verschillende organen.

Behandeling pijn bij het plassen

Als u last heeft van pijn bij het plassen, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Indien uw huisarts vermoedt dat de problemen gerelateerd zijn aan het functioneren van de bekkenbodem, kan hij u doorverwijzen naar Bekkenzorg Máxima locatie Eindhoven. Het behandelteam van Bekkenzorg Máxima doet uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de pijn bij het plassen.
Meestal bestaat de behandeling bestaat uit medicijnen, soms gecombineerd met gespecialiseerde bekkenfysiotherapie. Soms is een operatie nodig. Dit hangt af van de oorzaak van uw klachten.

Bekkenfysiotherapie
Als blijkt dat u uw bekkenbodemspieren niet op de juiste manier functioneren kan bekkenfysiotherapie een uitkomst bieden. Bekkenzorg Máxima werkt nauw samen met gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten in de regio die u leren de spieren rond de bekken te (her)kennen en te gebruiken. Het doel is om van de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel te maken.

Neem contact op

  • Wat is de oorzaak van pijn bij het plassen?

    Mogelijke oorzaken: urineweginfectie, seksueel overdraagbare aandoening, prostaataandoeningen, vaginale schimmelinfectie, ontsteking van de vagina en endometriose.

  • Hoe gaat de behandeling van pijn bij het plassen?

    Als u last heeft van pijn bij het plassen, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Indien uw huisarts vermoedt dat de problemen gerelateerd zijn aan het functioneren van de bekkenbodem, kan hij u doorverwijzen naar Bekkenzorg Máxima. Meestal bestaat de behandeling bestaat uit medicijnen, soms gecombineerd met gespecialiseerde bekkenfysiotherapie. Soms is een operatie nodig. Dit hangt af van de oorzaak van uw klachten.