Baarmoederverwijdering

Bij een baarmoederverwijdering verwijdert de gynaecoloog de baarmoeder. Normaal gesproken heeft de baarmoeder de vorm en grootte van een peer en is ze van groot belang bij het menstrueren en bij het dragen van een zwangerschap. Soms moet de baarmoeder verwijderd worden, bijvoorbeeld wanneer u last heeft van vleesbomen of hevige menstruaties.

Oorzaken van een baarmoederverwijdering

Redenen om de baarmoeder te verwijderen zijn onder andere:

Behandeling baarmoederverwijdering

De gynaecoloog verwijdert de baarmoeder via de vagina, via een kijkoperatie of via de buikwand.

  • Via de vagina
    De gynaecoloog past deze operatietechniek toe wanneer de baarmoeder niet al te groot is en al wat naar beneden is gezakt. Deze methode heeft onze voorkeur.
  • Via een kijkoperatie (met robot)
    Wanneer de baarmoeder vergroot is en te weinig gezakt, kiest de gynaecoloog voor een kijkoperatie of voor robotchirurgie. Het weefsel rondom de baarmoeder wordt los gemaakt. Wanneer de baarmoeder los ligt, verwijdert de arts deze via de vagina of op de plaats waar de instrumenten en camera zijn ingebracht (insteekopeningen). Voor deze ingreep verblijft u een nacht op onze afdeling.
  • Via de buikwand
    Als verwijdering via de vagina of via een kijkoperatie (met robot) niet lukt, wordt er een snede gemaakt in de buikwand, waardoor de baarmoeder wordt verwijderd.