27 januari 2017

Grote interesse voor onze innovaties op de ICT&Health Experience

Op 26 januari was Máxima MC (MMC) nadrukkelijk vertegenwoordigd op de ICT&Health Experience in het Beatrix Theater in Utrecht. Tijdens dit evenement lieten enkele honderden bezoekers zich inspireren over digitale zorg. Naast het bijwonen van spraakmakende lezingen konden zij op het Innovatieplein toepassingen van onder andere MMC bekijken en uitproberen. Van deze mogelijkheid werd uitgebreid gebruik gemaakt.

MMC scheen als ziekenhuis uit Brainport Eindhoven, een innovatieve toptechnologie regio van wereldformaat, letterlijk en figuurlijk haar licht op een aantal innovaties, waarmee zij werkt. Zo demonstreerde zij het innovatieve hartrevalidatie programma van Flow, waarin patiënten met sensoren thuis trainen en op afstand digitaal worden begeleid. Uit de SmartCare-CAD studie van MMC bleek dat thuis trainen onder goede begeleiding een alternatief is voor een trainingsprogramma in het ziekenhuis. Rutger Brouwer, arts-onderzoeker en uitvoerder van deze studie, vertelde hierover en demonstreerde op de experience het online platform MijnFlow, waarmee wordt gewerkt. Hij werd hierin bijgestaan door fysiotherapeut Rob Schepers, die de patiënten via videoconsult wekelijks feedback geeft over hun training. Hij liet de bezoekers zien hoe de patiënten via sporthorloge en borstband thuis hun bewegingsdata verzamelen. Er waren tijdens de beurs zelfs twee patiënten aanwezig om hun ervaringen met hartrevalidatie in de thuissituatie te belichten. Meer over deze studie van Flow, haar hartrevalidatie programma en een nieuw digitaal programma voor patiënten met zowel hartfalen als COPD is te lezen in het februari nummer van ICT&Health magazine.

Grote interesse voor onze innovaties op de ICT&Health Experience

De drukbezochte stand van Máxima MC op de ICT&Health Experience met van links naar rechts Flow, Bambi-Belt en virtual reality.

Daarnaast was op de experience te zien hoe in het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC met de Bambi-Belt vitale lichaamsfuncties van te vroeg geboren baby’s worden gemeten en draadloos worden verstuurd. Fabio Bambang Oetomo en Tamara Pharadashvili van Bambi Medical toonden de bezoekers met behulp van twee poppen de voordelen van deze innovatie. De ene pop was toegerust met plakelektroden met bedrading, waarmee normaal gezien ademhaling en hartactie worden gemeten. En de andere pop met de draadloze Bambi-Belt. Dankzij de belt is het niet nodig om elke twee tot vijf dagen plakelektroden te vervangen. Dit is voor vroeggeboren kindjes namelijk erg pijnlijk en stressvol. Daarnaast zit de bedrading niet in de weg bij fysiek contact met de moeder, wat van groot belang is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Ook staatssecretaris van VWS Martin van Rijn bracht een bezoekje aan het Innovatieplein en was erg geïnteresseerd in de Bambi-Belt en andere innovaties van MMC.

Grote interesse voor onze innovaties op de ICT&Health Experience

Fabio Bambang Oetomo (rechts) in gesprek met Martin van Rijn.

Tenslotte konden de bezoekers plaatsnemen in een ziekenhuisbed van MMC en zelf ervaren hoe patiënten met behulp van virtual reality via de Infor-Med app worden voorbereid op behandelingen. Wetenschappelijk onderzoek van het ziekenhuis toonde aan dat patiënten behoefte hebben aan betere informatie. Dankzij het aanbieden van virtual reality 360 graden video’s zijn zij beter voorbereid op wat er gaat gebeuren en wie daarbij betrokken zijn. Ook hebben zij minder angst voor een behandeling. Vele bezoekers van de experience kregen van arts-innovator Stefan van Rooijen en zijn team een VR-bril opgezet. Zo ook secretaris-generaal Erik Gerritsen en staatssecretaris Martin van Rijn, beiden van VWS. Tevens werd getoond hoe patiënten via de speciale bril en app van VisitU live contact kunnen leggen met het thuisfront. Dankzij deze innovatie hoeven patiënten ondanks hun ziekenhuisopname de leuke en belangrijke momenten in het leven niet missen. Er loopt in MMC een wetenschappelijk onderzoek om te achterhalen in welke mate VisitU positief bijdraagt aan het welzijn en herstel van patiënten.

Grote interesse voor onze innovaties op de ICT&Health Experience

Stefan van Rooijen (links) van Infor-Med en VisitU geeft uitleg aan Erik Gerritsen, die zich via virtual reality in de gipskamer van MMC waant.

Wilt u meer weten over deze en andere innovaties van MMC? Neem dan contact met ons op.