23 maart 2018

Chirurgen MMC trainen met robotarm

robotarm

Een primeur voor chirurgen van Máxima MC (MMC): zij trainden vandaag voor het eerst met een ‘robotarm’. Dit operatiehulpmiddel combineert de precisievoordelen van robotchirurgie met de snelheid van een traditionele kijkoperatietechniek. Tot nu toe wordt de toepassing alleen nog in ziekenhuizen buiten Europa gebruikt.

De robotarm wordt als een verlengstuk aan de arm van de chirurg bevestigd. Chirurgen Frank van den Broek en Wouter Leclercq trainden als eersten met deze techniek. “Dit instrument vergroot ons bewegingsbereik en maakt complexere bewegingen mogelijk, waardoor we ook op tot nu toe moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam kunnen opereren. Doordat we met nog meer precisie kunnen bewegen, raakt omliggend weefsel minder beschadigd”, aldus Leclercq. Met name bij hechten en operaties op kleinere plekken komt dit van pas.

De punt van het instrument volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. Hierdoor zijn er minder schouderbewegingen nodig en wordt opereren een stuk minder belastend. Leclercq: “We verwachten dit instrument binnenkort te gaan gebruiken. Gecombineerd met 3D-kijkoperatietechniek kunnen we de nieuwste en beste instrumenten inzetten voor onze patiënten.”

Centrum voor kijkoperaties
Landelijk heeft MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties, ook wel laparoscopie genoemd. De afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie werken nauw samen op dit gebied en delen hun kennis binnen het Centrum voor Kijkoperaties. In dit centrum wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Door jarenlange ervaring kunnen vrijwel alle operaties uitgevoerd worden via een kijkoperatie.