21 november 2018

3D-techniek geeft chirurg dieptezicht bij leveroperatie

Bij kijkoperaties aan de lever of darm worden in Máxima MC vanaf nu 3D-schermen en –brillen gebruikt. Doordat de specialist bij het opereren diepte ziet kan er nauwkeuriger geopereerd worden, waar bij een ‘normale’ kijkoperatie 2D-beeld getoond wordt. Bijzonder is de combinatie van deze techniek met de recent geïntroduceerde robotarm.

Bij kijkoperaties wordt er geopereerd zonder een grote wond te maken. Via kleine sneetjes in de buik worden operatie-instrumenten en een camera in de buik gebracht. De chirurg kijkt op een scherm mee. “Met de nieuwe 3D-techniek combineren we de voordelen van een open buikoperatie, namelijk goed zicht, met het snellere herstel van een kijkoperatie”, aldus chirurg Wouter Leclercq.

Lange operaties

De techniek wordt ingezet bij operaties aan darm, lever, prostaat of bijnier. “Dit zijn operaties die vaak lang duren en waarbij nauwkeurigheid belangrijk is, deze ingrepen zijn erg gedetailleerd.” Bij kortere operaties wordt de kijkoperatie zonder 3D-techniek ingezet. Landelijk heeft MMC een vooraanstaande rol op het gebied van kijkoperaties, ook wel laparoscopie genoemd. De afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie werken nauw samen op dit gebied en maken gebruik van de nieuwste technieken. Door jarenlange ervaring kunnen vrijwel alle operaties uitgevoerd worden via een kijkoperatie.

Combinatie met robotarm

Uniek is de combinatie van de 3D-techniek met de robotarm: een operatie-instrument dat als een verlengstuk op de arm van de chirurg bevestigd wordt. De punt volgt de hand- en de polsbeweging van de chirurg. “De voordelen van kijkoperaties zijn groot: er zijn minder complicaties, de patiënt herstelt sneller en ligt korter in het ziekenhuis. Een moeilijkheid van deze techniek is het hechten in kleine ruimtes van het lichaam én het platte zicht via een televisiescherm. Beide punten lossen we op met een combinatie tussen 3D-techniek en de robotarm. Per operatie bekijken we welke techniek er nodig is en dit bespreken we met de patiënt.”

Nieuw operatiecomplex

MMC neemt op locatie Veldhoven een compleet nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Het complex heeft acht nieuwe hypermoderne operatiekamers met de nieuwste medische apparatuur, waarvan één operatiekamer voor robotchirurgie en één hybride operatiekamer. Recent verhuisden de eerste operatiewerkzaamheden al naar het nieuwe complex. Deze maand wordt het complex officieel geopend.