Overmatig zweten

Sommige mensen zweten meer dan anderen. Veel of overmatig zweten kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat u meer zweet dan eigenlijk nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie. Bij mensen met overmatig zweet  is er vaak ook zonder eerdergenoemde uitlokkende momenten sprake van zweten.

Oorzaken overmatig zweten

Meestal is er geen oorzaak voor overmatig zweten. Erfelijkheid kan een rol spelen bij overmatig zweten, maar een echte verklaring is er niet.

Wanneer er wel een medische oorzaak voor overmatig zweten is, heeft dat vaak te maken met:

Symptomen overmatig zweten

Symptomen van overmatig zweten zijn voor iedere persoon anders. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Continue productie van zweet, ook bij weinig tot geen inspanning en een lage lichaamstemperatuur
  • Continu vochtige handen, oksels en/of rug; soms zelf meerdere malen per dag schone kleren aan
  • Zweetaanvallen
  • Onaangename lichaamsgeur
  • Vochtige voeten waardoor gemakkelijk schimmelinfecties aan de voeten ontstaan
  • Geïrriteerde huid (bijv. in de liezen)
  • Psychisch last van het zweten, onzekerheid

Behandeling overmatig zweten

Binnen het ziekenhuis worden er verschillende behandelingen voor overmatig zweten aangeboden. De arts bepaalt samen met u welke behandeling passend is.

Warmtebehandeling

MiraDry is een behandeling voor de oksels op basis van warmte. Het is de enige behandeling voor overmatig zweten met een permanent resultaat. Nadat beide oksels zijn verdoofd worden de zweetklieren in de oksels door middel van verhitting vernietigd. De gehele oksel wordt met een miraDry-handstuk stukje voor stukje behandeld. Zo worden alle zweetklieren aangepakt. Er zijn één tot twee behandelingen nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Direct na de behandeling is er al een vermindering van het okselzweet merkbaar. Uiteindelijk kan de ingreep (een of twee keer) leiden tot 82% zweetreductie, die blijvend is.

Lees in de folder meer over de kosten van deze behandeling.

overmatig zweten overmatig zweten overmatig zweten
Verdoving behandelzone Aanbrengen sjabloon Behandeling met miraDry

 

Botulinetoxinebehandeling oksels

Botulinetoxine blokkeert tijdelijk de weg tussen de zenuwen en de zweetklieren en stopt zo het zweten en soms de onaangename geur. De botulinetoxine wordt in een verdunde oplossing met kleine prikjes ingebracht in de huid van de oksels. Na gemiddeld drie tot zes maanden is de behandeling uitgewerkt en moet het herhaald worden.

Iontophorese

Iontophorese is een techniek waarbij elektrische stroom aan de huid wordt toegediend. De behandeling wordt uitgevoerd in de vorm van hand- en voetbaden of (voor de behandeling van oksels, het gezicht of de nek/rug) in de vorm van sponsapplicators. Bij de behandeling stroomt een zwakke gelijk- of wisselstroom door de hand- of voetbaden of de sponsapplicators. De stroom die door de huid gaat, zorgt voor verminderde werking van de zweetklieren. Iontophorese is niet genezend en moet daarom blijvend worden voortgezet. Deze behandeling wordt echter niet aangeboden in Máxima MC.

Medicijnen

Er bestaan medicijnen die worden toegepast bij overmatig zweten. Dit zijn vaak medicijnen die voor een andere ziekte bedoeld zijn, maar als bijwerking hebben dat ze zweten tegengaan. Deze medicijnen worden vooral voorgeschreven als er sprake is van zweten over het hele lichaam, zonder onderliggende oorzaak. De arts bepaalt tijdens een gesprek welke medicatie voor u geschikt is.

Operatie

Indien u zweet aan de handen en helemaal niets helpt, zou een sympathectomie voor u een oplossing kunnen zijn. Dit is een ingrijpende operatie, waarbij de zenuw die de zweetkliertjes van de handen aan zet, definitief wordt doorgesneden. Aangezien hierbij de kans op complicaties bestaat, wordt deze behandeling als laatste redmiddel gezien. Daarom wordt het niet vaak toegepast. Deze behandeling wordt uitgevoerd door een thorax-chirurg.