15 september 2020

Tips en adviezen bij een afwijkend plekje op de huid

Close-up van een laserbehandeling

Uit vrees voor het coronavirus gaan sommige mensen niet naar hun (huis)arts, terwijl dit bij bijvoorbeeld een verdacht huidplekje van levensbelang kan zijn. Een afwijkend plekje kan namelijk wijzen op huidkanker of een voorstadium daarvan. Onderzoek daarom zelf uw huid en ga tijdig naar een arts. Onze dermatoloog Tim Smits geeft een aantal tips en adviezen.

1. Controleer uw lichaam

Onderzoek uw lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken. Controleer eventuele vlekjes als u bijvoorbeeld uit de douche komt en laat iemand een foto maken van plekken die u zelf niet goed kunt zien, zoals uw rug. Hierdoor leert u uw huid als het ware ‘kennen’ en herkent u veranderingen sneller.

2. Onderzoek moedervlekken met de ABCDE-regel

U kunt moedervlekken controleren met de ABCDE-regel. Een moedervlekje is verdacht als deze vlek één of meer van de volgende kenmerken heeft:

  • Asymmetrie: de moedervlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Begrenzing: de moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand
  • Color (kleur): de moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: de moedervlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolutie: de moedervlek jeukt, bloedt of verandert

ABCDE

3. Ga op tijd naar de (huis)arts

Als u twijfelt, ga dan altijd naar de huisarts. Sommige kwaadaardige plekjes kunnen uitzaaien, terwijl huidkanker in een vroeg stadium vaak goed te behandelen is. De huisarts beoordeelt of verder onderzoek nodig is. Het is ook mogelijk dat hij een huidmonster neemt of het plekje al weggehaald. Als de huisarts het niet vertrouwt of als er een behandeling nodig is, wordt u doorgestuurd naar een dermatoloog in Máxima MC.

4. Herken de risico’s

Het is belangrijk om de risico’s te herkennen. Een regelmatige controle is vooral van belang in risicovolle situaties, zoals bij een lichte huid, veel moedervlekken of huidkanker in de familie. Je hebt dan een groter risico op het ontwikkelen van kwaadaardige plekjes.