3 april 2015

Steeds meer kinderen bijziend door computer

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig om van veraf goed te kunnen zien. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Nederlandse Erasmus MC in RTL Nieuws na onderzoek onder vijfduizend Rotterdamse kinderen van zes jaar. De reden voor de toenemende bijziendheid is dat kids steeds vaker naar een computer, smartphone of tablet zitten te kijken en steeds minder buitenspelen.

Van de onderzochte kinderen is 2,5 procent momenteel bijziend en heeft dus een bril nodig om scherp van veraf te kunnen zien. Volgens onderzoeker Roelof Polling gaat het aantal bijzienden sterk toenemen en heeft zeker de helft van alle huidige zesjarigen rond het twintigste levensjaar een ernstige oogafwijking. “De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn.”
Polling roept ouders op om snel in te grijpen. Als ogen op jonge leeftijd verpest zijn, is het volgens hem lastig om daar op latere leeftijd nog iets aan te doen. Laseren is volgens Polling niet altijd een optie en ook niet altijd afdoende. Om verdere schade te voorkomen zouden kinderen niet langer dan een half uur aaneengesloten achter een beeldscherm moeten zitten. Ook moeten ze zeker 30 centimeter van het scherm verwijderd zijn.