Bloed in urine

U heeft bloed in de urine of uit urineonderzoek van de huisarts blijkt dat er rode bloedcellen in uw urine aanwezig zijn. Met behulp van onderzoek probeert de uroloog de oorzaak van de aanwezigheid van de bloedcellen vast te stellen.

Symptomen bloed in urine

Doordat er heel veel mogelijke oorzaken zijn van bloed plassen kunt u hier ook heel veel verschillende symptomen bij hebben. Klachten die naast het bloed in de urine vaak voorkomen zijn:

Veel vaker zult u naast het bloed in de urine geen andere klachten hebben. Bloed in de urine is altijd een reden om naar de huisarts te gaan, ook als u hier geen andere klachten bij hebt.

Oorzaak bloed in urine

De aanwezigheid van bloed in de urine kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

Onderzoek bloed in urine

De uroloog verricht onderzoek waarbij de gehele urinewegen worden onderzocht. Uw urine wordt opnieuw onderzocht en er vindt lichamelijk onderzoek plaats. In het algemeen wordt er beeldvorming verricht van de nieren en urineleiders en wordt de blaas, prostaat en plasbuis onderzocht met behulp van een blaasonderzoek. Daarnaast kan nog aanvullend onderzoek worden verricht.

Behandelmogelijkheden bloed in urine

De behandeling die de uroloog voorstelt is mede afhankelijk van de oorzaak van de aanwezigheid van het bloed plassen. In het algemeen vinden de volgende behandelingen plaats:

Antibiotica
urineweginfecties worden behandeld met antibiotica.

Medicijnen
Een bloedende prostaat kan worden behandeld met medicijnen. Soms is een operatie nodig.

Urinestenen
Stenen in de urinewegen worden verwijderd of vergruisd.

Meer informatie